NRK Meny
Normal

Endelig konkurransedyktig i USA

Flere norske fastlandsbedrifter feirer høyere eksportinntekter som følge av den sviktende krona. Varene fra Aarbakke AS er nå 25 prosent billigere i utlandet.

Inge Brigt Aarbakke

Inge Brigt Aarbakke er eier og administrerende direktør i oljeproduksjonsselskapet Aarbakke AS. Til tross for nedgang i oljeprisen har den svake norske kronen holdt eksportnivået i selskapet oppe.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– For oss er kronefallet positivt, for vi kjøper lite i utenlandsk valuta, sier direktør Inge Brigt Aarbakke i oljeproduksjonsselskapet Aarbakke AS.

Siden juli har den norske krona blitt kraftig svekket mot den amerikanske dollaren. Mens man i juli måtte ut med 5,99 kroner for en dollar, koster dollaren i dag 7,6 norske kroner.

Prisfall på 25 prosent

– Vi hadde problemer med å selge i dollar. Vi var ikke konkurransedyktige. Men nå er varene våre 25 prosent billigere i forhold til Houston. Det er vanvittig positivt, sier Aarbakke.

Eksporten fra Norge var i fjor på rekordhøye 384 milliarder kroner, en vekst på nærmere 20 milliarder kroner fra året før.

Tall fra Norsk Industri viser også at en noe høyere vekst i verdensøkonomien har bidratt til fem prosent økning i fastlandsbedriftenes eksportinntekter i 2014. Særlig påvirker USA og Storbritannia norsk eksport. Rogaland er Norges største eksportfylke.

Eksporterer porselen

Simmer Vikeså

Simmer Vikeså på Figgjo porselensfabrikk i Sandnes merker ringvirkningene kronefallet gir på eksportmarkedet.

Foto: Figgjo AS

Porselensfabrikken Figgjo merker også større interesse fra utenlandske kunder.

– Aktiviteten økte rundt anbud og tilbud. Kronefallet har slått inn rent psykologisk hos forhandlerne våre også, sier direktør Simmer Vikeså.

Han tror de store effektene av en svekket krone vil vise seg i løpet av våren.

Den økte aktiviteten på eksportmarkedet som følge av kronekursen er lovende, men på det norske markedet ser det mørkere ut, sier han.

Petroleumsprodukter uten vekst

Veksten i eksportinntektene gjelder alle store varegrupper utenom petroleumsprodukter. Aarbakke spår likevel at også 2015 kan bli et godt år for selskapet, til tross for dårlige tider i oljebransjen.

– Hvis ikke ting stopper opp håper vi å øke eksporten. Vi tror på en vekst i det internasjonale markedet vi er i, sier Aarbakke.

Det kraftige kronefallet til tross – Aarbakke ser heller at oljeprisene snur, enn at kronekursen fortsetter å falle.

– Den svake kronen passer oss godt, men for oss hadde det vært enda bedre om oljeprisen hadde vært høyere, sier han.

Produksjonshallen hos Aarbakke på Bryne

Det er stor aktivitet i produksjonshallen hos Aarbakke på Bryne.

Foto: Marianne Terjesen / NRK