Enda flere verdensstjerner til Tour des Fjords

Minst ti World Tour-lag er garantert til Rogaland de neste fem årene.

TOUR DES FJORDS

Tour des Fjords utvider fra 2018.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Det betyr at vi plutselig kommer opp med de store World Tour-løpene. Det vil bli mer medieoppmerksomhet og vi kan gi mer tilbake til sponsorene og regionen, sier rittdirektør i Tour des Fjords, Roy Hegreberg til NRK.

Store lag som Sky, BMC, Movistar og Quickstep Floors vil komme til Rogaland i årene som kommer.

– Vi gleder oss veldig, sier han.

På søndag lanserte rittdirektøren at Tour des Fjords krympes til tre dager de neste fem årene. Neste år vil det gå fra tirsdag til torsdag, 22.–24. mai. Sørlandet og Hordaland/Sogn og Fjordane vil få etapper annethvert år, mens rittet avsluttes i Stavanger og Sandnes hvert år.

Videre innlemmes rittet i det nye konseptet Velon Hammer Race Stavanger (se faktaboks). I 2018 vil det gå fra fredag 25. mai til søndag 27.

– Det blir altså to løp, men de følger hverandre, sier Hegreberg.

Roy Hegreberg, Odd Børge Skjærseth, Knut Øvernes og Vidar Nedrebø

Fra venstre: Roy Hegreberg; rittdirektør, Odd Børge Skjærseth; styreleder Tour des Fjords, Vidar Nedrebø, direktør i Repsol Norge og Knut Øvernes; adm. dir i Santander CBN.

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

Unikt

Det er sykkelorganisasjonen Velon som står bak Hammer Series. Det er en organisasjon bestående av ti World Tour-lag som er aksjonærer og medlemmer. Organisasjonen ble opprettet for at lagene skal få mer påvirkningskraft.

– Lagene er med og har eierskap til dette. Det gjør at jeg tror vi kommer til å få en helt annen oppmerksomhet, sier Hegreberg.

Dermed kan rittdirektøren garantere at flere av verdens beste sykkellag stiller til start fra og med neste år.

– Det er unikt, sier han.

Jaktstart

Forskjellig fra klassiske ritt er at Hammer Race er mer sentrert rundt lagene, ikke individuelle syklister. Lagene samler poeng underveis i rittet, som omgjøres til sekunder før siste dag.

Deretter blir det en jaktstart, hvor det er første mann til mål.

– Det er mye mer publikumsvennlig, enkelt å forstå og utrolig spennende. Vi håper å vise dette frem til enda flere mennesker i årene som kommer, og få dem interessert i sykkelsporten, sier Hegreberg.

Starter i Agder

Neste år vil Tour des Fjords starte i Agder for første gang. Den første etappen vil gå fra Farsund til Kristiansand, mens den andre skal starte ved Norges sydligste punkt, Lindesnes.

Arnt Abrahamsen og Terje Damman

Arnt Abrahamsen, ordfører i Farsund og Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder.

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

– Det betyr voldsomt mye og dette er vi glad for, men også veldig spent. Det er klart dette er en utfordrende oppgave, så vi må brette opp ermene. Men vi er klare og veldig takknemlig for at vi fikk dette, sier Arnt Abrahamsen (Ap), ordfører i Farsund kommune.

Fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman (H), tror både seere og deltakere vil sette stor pris på at rittet kommer til Sørlandet.

– Vi kan by på flotte naturopplevelser, og publikum får se store deler av Vest-Agder. Og vi kan nesten garantere sol, sier han.