NRK Meny
Normal

Dynamitt årsak til eksplosjon?

Tilstanden er alvorlig, men stabil for to personer etter eksplosjon. Politiet tror eksplosjonen skyldes mer enn fyrverkeri.

Eksplosjon i hus

Grunnmuren ble flyttet da det eksploderte i Lund i ettermiddag.

Foto: Hans E.H. Jacobsen / SCANPIX

Et helt hus ble flyttet på grunnmuren i en eksplosjon i Lund kommune i Rogaland søndag ettermiddag. Fem unge menn ble skadd i det politiet mener må være mer enn en fyrverkerieksplosjon.

Kritisk skadd etter eksplosjon

Dette er kraftigere enn vanlige raketter. Hele huset er flyttet på grunnmuren, sier operasjonsleder Brit Randulff Karlsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Fem menn i begynnelsen av 20-årene ble skadd i den voldsomme eksplosjonen. Fire av dem skal ifølge operasjonslederen være lettere skadd, mens den femte nesten fikk foten revet av.

Eksplosjon i Lund

Politiet holder vakt ved Tekse, i Lund kommune.

Foto: mms:Øystein Ellingsen/NRK

Han som er hardest skadd, har store skader i foten. Det er ennå uklart om han fikk foten revet av, sier Karlsen til NTB.

Dynamittyveri?

Politiadvokat Tor Arvid Bruskeland i Rogaland politidistrikt sier til NTB at politiet så sent som fredag kveld eller natt til lørdag fant dynamitt i det samme området.

Vi fant noe dynamitt i en bil i området sist fredag, men vi har ingen indikasjoner på at det er noen forbindelse mellom dette funnet og eksplosjonen søndag, sier Bruskeland.

I dag har vi konsentrert oss om andre sider av saken, nemlig å redde liv og helse, sier han. Hvor sprengstoffet stammer fra, vil ikke politiadvokaten si noe om, men det skal ikke være snakk om store mengder dynamitt.

Beslaget styrker imidlertid antakelsen om at det var dynamitt som gikk av i Tekse, mener varabrannsjef John Skåland. Selv om det er mye fyrverkeri i kjelleren, tyder skadene på huset på så store krefter at det er veldig sannsynlig at det er brukt dynamitt, sier Skåland.

Huset i Lund

Huset etter eksplosjonen, i mørket.

Foto: Helge Hundeide/NRK

Skadestedsleder Jon Skårland var en av de første som kom til stedet. Han forteller at alt inventaret i huset er rasert. Det var brann i kjelleren og gjentatte eksplosjoner i huset. Mannskaper på stedet mener det kan dreie seg om en hjemmelaget bombe.

Bombegruppe på vei

En bombegruppe fra politiet i Oslo er derfor på vei til stedet, enten med bil eller helikopter. Når de er ventet å ankomme det totalskadde huset i Tekse, er foreløpig ukjent.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.20. Det ble først meldt at hele huset sto i full fyr, men brannvesenet kunne en time senere konstatere at det bare hadde brent i kjelleren.

Røyken sto tjukk ut av hele huset, opplyser vaktkommandør Eivind Hamre ved Stavanger-brannvesenets alarmsentral til NTB.

Politiet sperret av et stort område rundt huset av frykt for flere eksplosjoner. Naboer og andre personer ble bedt om å holdeseg på god avstand fra huset.

Vi tar ingen sjanser og sperrer derfor av et stort område rundt huset. Også veien inn til boligområdet er sperret, sieroperasjonslederen.

Knust vindu

Huse var ikke umerket av eksplosjonen.

Foto: Helge Hundeide/NRK

- De var heldige

Både politi og brannvesen mener det er utrolig at de fem unge mennene ikke ble langt mer alvorlig skadd. De var alene i huset da eksplosjonen skjedde. Da jeg kom til huset, lå en mann hardt skadd på plenen utenfor. Han kan ha blitt kastet ut av huset i eksplosjonen og var i livsfare mens det fortsatt var fare for nye eksplosjoner.

Det første som møtte oss da vi lukket opp døra, var en blodig mann som gikk forvirret omkring. Det er helt utrolig at dette gikk så bra, sier Skåland.

De to hardest skadde mennene ble brakt til Stavanger universitetssjukehus, mens tre ble kjørt til legevakten for sjekk. Tilstanden var søndag kveld alvorlig, men stabil for både 24- og 26-åringen.