Hopp til innhold

En av to butikker i Stavanger sentrum går med underskudd

De private sentrumsbutikkene i Stavanger sliter. To av tre har gått med underskudd i løpet av de tre siste årene. Halvparten av dem går med underskudd, viser NRK-undersøkelse.

Tilbords måtte stenge

Tilbords i Kirkegaten må lukke dørene nå i mai.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Det har vært ganske tungt i det siste og julehandelen slo ikke helt til, så vi føler det har endret seg og at folk ikke besøker byen like mye som før, sier Wenche Egeland.

Hun er innehaver av butikken «Tilbords» i Kirkegaten i Stavanger sentrum. Nå henges plakatene som annonserer opphørssalg på dørene og vinduene. Etter snart tre års drift, gir hun opp. Det har ikke vært regningsvarende å drive butikk i Stavanger sentrum.

sluttsalg hos Tilbords

Etter minustall de siste tre årene må Tilbords legge ned nå i mai.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– En tung hobby

– Det har ikke lønnet seg. På slutten var det litt som en hobby å prøve å få det til å gå rundt. Det er kjekt å prøve å lykkes, men det har vært tungt i det siste, sier hun.

NRK har gjennomgått regnskapene til nær en fjerdedel av butikkene i Stavanger sentrum som ikke er tilknyttet en større kjede. 32 av 70 butikker, eller 46 prosent, gikk i minus i 2011. Av de 38 som gikk i pluss har ytterligere 14 opplevd minustall i løpet av de tre siste regnskapsårene.

– Det kan være ulike årsaker til det. Det kan være parkeringen som gjør at folk ikke kommer til byen. Handlemønsteret har endret seg, og stadig flere handler på kjøpesentre, sier Egeland.

Cecilie Christ

Leder av sentrumsforeningen i Stavanger, Cecilie Christ, mener boliger må til for å holde sentrumsbutikkene bærekraftige.

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

– Trenger sentrumsnære boliger

– Det er ikke overraskende. Det står i forhold til rapporter vi har sett før, at det er en tilnærmet nullvekst, sier Cecilie Christ, daglig leder i Stavanger sentrum.

Til tross for tallene er hun optimist på vegne av sentrum. Men noen forutsetninger må på plass dersom sentrum skal ta kampen opp mot stadig flere kjøpesentre utenfor sentrumskjernen.

– Vi skulle gjerne sett flere boliger spesielt for studenter, og jeg skulle også ønske at eksisterende bedrifter skulle få utvikle seg litt, og vokse. Nå synes jeg at Stavanger sentrum skal prioriteres, sier hun.

– Vi er en storby og må snart ta det ansvaret som en storby må ta. Da trenger vi flere boliger i sentrum. Det vil ha stor betydning for hele bykjernen å få flere boliger inn, legger hun til.

– Kjøpesenter er uaktuelt

NRKs gjennomgang er av selskap som er registrert som AS. Den omfatter ikke store og små kjedebutikker og heller ikke bedrifter som er organisert som enkeltmannsforetak. Det dreier seg om butikker som selger klær, sko, smykker, helseartikler, optiske produkter og andre varer over disk.

Bare ti av de 70 butikkene kan vise til solide overskudd. En av dem er Synssenteret i Kirkegaten i Stavanger.

Daglig leder, Lasse Thuestad, har aldri vurdert å flytte butikken inn i et kjøpesenter.

– Grunnen til det er først og fremst åpningstider og komfort. I tillegg er det ganske kostbart å være med i sentrene. Det å beholde de ansatte i mange år gjør best for omsetningen og hvis man skal ha kjøpesentrenes åpningstider går det ikke, sier han.

– Fordelen med at vi har egne åpningstider, er at vi kan velge åpningstider vi kan leve med. Da kan vi ha god service og ekspertise hele tiden, og det er kanskje derfor vi klarer oss så bra, legger butikksjefen, Monica Håland til.

Synssenteret Stavanger

Synssenteret er blant de få butikkene i Stavanger sentrum som ikke går i minus

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Optikeren er en av få som kan vise til millionoverskudd gjennom flere år. I motsetning til mange andre har han tro på fremtiden for handelen i sentrum.

– Mangfoldet er noe av det viktigste. Vi må ha mange nisjebutikker som spesialiserer seg på en ting og er ekstremt gode på de tingene, sier han.

Lars Morten Thestad og Monica Håland

Lars Morten Thestad og Monica Håland.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Sønnen til eieren, Lars Morten Thuestad syns det er veldig trist at butikker som Tilbords må legge ned.

– Byen forsvinner litt, og det blir så tomt i gatene. Vi stiller oss veldig positiv til alle nye butikker i byen, og spesielt til nisjebutikkene som ikke finnes inn på sentrene, sier han.

– Burde vært enklere

Monica Håland og Lars Morten Thuestad tror også at dyr og vanskelig parkering kan være en av grunnene til at det er stille i gatene.

Det bør være enklere enn det er i dag å stikke inn til sentrum en halvtime. Nå er parkeringsplassene enten langt vekke eller dyre, og det tror jeg holder folk vekke, sier Håland.

Noen tøffe måneder

Janne Kvale

Janne Kvale, butikksjef i Peak Performance i Stavanger sentrum syns det er trist at folk må legge ned.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Stavanger er jo kjent for å være en oljeby, så at butikker må legge ned blir jeg litt satt ut av, sier butikksjef i Peak Performance, Janne Kvale.

Hun forteller at det hele tiden går opp og ned, og i den siste tiden mener hun at de ikke har gått i veldig underskudd. Men det var flere tøffe måneder i fjor.

– Men jeg tror ikke det er så ille som i Sandnes. De ble jo kalt spøkelsesbyen, sier hun.

Kvale tror at en av grunnene til skiftende kundestrøm rett og slett kan være været.

– Når det er drittvær, da er det veldig stille i gatene, men med en gang solen skinner blir det langt flere, forteller hun.