NRK Meny
Normal

En av få arenaer for fest uten fyll

Norge har salsafeber, og stadig flere danser. I tillegg, som en ekstra bonus for folkehelsa, gjør dansens inntog at festdeltakerne drikker vesentlig mindre alkohol.

Norge har salsafeber, og stadig flere danser. I tillegg, som en ekstra bonus for folkehelsa, gjør dansens inntog at festdeltakerne drikker vesentlig mindre alkohol.

VIDEO: Hugrún Ósk Guðjónsdóttir (t.v.) og Mai Elin Nygaard mener Salsa-feberen i landet gjør at færre drikker seg overstadig beruset.

– Vi er ikke avholdsfolk, men kombinasjonen fyll og dans er ikke så bra. Du kan godt ta et glass eller to, men vil du danse bra, er det nok, sier Mai Elin Nygaard.

Mai Elin Nygaard

Mai Elin Nygaard er salsa-DJ og danser selv.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Hun beskriver Salsa-miljøet i Norge, som har eksplodert de siste årene. Selv er hun medeier av danseskolen The Stage, og erfaren salsa-DJ i Stavanger. Nygaard har erfart at det er lite kultur for alkohol i dansemiljøet, og at det er stor forskjell fra å gå på byen ellers.

– Det er aldri noe tull. Folk oppfører seg, og du kan være trygg. Det er dansen som er det viktigste, sier Nygaard.

Det er respektløst å være full her. Når man danser salsa må man ha respekt for hverandre. Det er en idrett og man kan lett bli skadet.

Hugrún Ósk Guðjónsdóttir

– Det damper på gulvet

Hver torsdag er baren Holmen langs kaien i Stavanger stappfull av salsafrelste, og barsjef Paul Lithun bekrefter kulturen.

– De lever og ånder for dansen, og det damper på gulvet, sier han.

Han forteller at de fleste drikker vann, brus, en alkoholfri drink eller få enheter alkohol.

– Det er en flott gjeng, og en arena der man kan være ute og feste til midnatt, og likevel komme seg opp dagen etter, sier han.

Jeg merker mye drikkepress når jeg går på byen nå, men det er det ikke på dansearrangementer.

Hugrún Ósk Guðjónsdóttir

– Trenger ikke å drikke seg til mot

Hugrún Ósk Guðjónsdóttir

Hugrún Ósk Guðjónsdóttir har danset salsa i mange år.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Folk går ut for å danse, og blir ikke fulle. Det går ikke an å danse bra om man er full. Det er ikke gøy å ikke klare trippelspinn eller kompliserte salsaturer fordi man er for full, sier Hugrún Ósk Guðjónsdóttir.

Hun har danset salsa i mange land, og erfart at lite alkohol er et fellestrekk i salsamiljøer rundt i verden. Også i Norge, der noen sier de ikke tør å danse uten promille.

– Det hjelper mye for selvtilliten å ta kurs. Da trenger du ikke alkohol for å bevege deg, sier Guðjónsdóttir, som selv ikke har drukket på to år.

– Det blir tryggere når man har lært seg det grunnleggende. Da trenger ingen å drikke seg til mot for å danse, sier Nygaard.