Elsker Twin Peaks så høyt at musikken blir konsert

Det er 25 år siden norske TV-seere blei vettskremte av David Lynch-serien Twin Peaks. En jazzmusiker fra Sandnes er ennå så oppslukt at han lager en hel konsert med musikk fra serien.

Vidar Schanche elsker Twin Peaks så høyt at han setter opp musikken på en egen konsert.

VIDEO: Vidar Schanche, Eva Bjerga Haugen og de andre musikerne i øvingslokalet på Tou Scene i Stavanger. Lørdag holder de Twin Peaks-konserten på Folken i samme by.

Vidar Schanche

TIDLIG KRØKES: Vidar Schanche var 11-12 år første gangen han så Twin Peaks.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er stemninga, og så er det balansen mellom noe utrolig trist, noe morsomt og noe rart. Når jeg setter på noen av episodene, er det som å sette på ei plate jeg liker, sier Vidar Schanche.

Gitaristen har nærmest vært besatt av Twin Peaks siden han var gutt. Og nå er tidspunktet for konsert perfekt, mener Schanche.

Wow. Dette er noe annet enn Derrick!

Vidar Schanche

Det er 25 år siden David Lynch-serien om FBI-agent Dale Cooper og drapet på Laura Palmer gikk på norske TV-skjermer første gang, og neste år kommer en helt ny sesong. I fjor meldte David Lynch at han ville trekke seg fra produksjonen, men seinere har det blitt klart at han likevel regisserer den.

– Tror jeg var 11-12 år

Den til dels surrealistiske thrilleren fra småbyen Twin Peaks beskrives som banebrytende av ekspertene, og da 80-tallet blei til 90-tallet gikk VHS-opptakerne varme i mange norske hjem.

Twin Peaks

UNGJENTA OG AGENTEN: Karakterene Audrey Horne (Sherilyn Fenn) og Dale Cooper (Kyle MacLachlan) slik de framstår i den surrealistiske serien.

Foto: Scanpix

Schanches første møte med den nifse småbyen skjedde i Nord-Norge.

– Jeg tror jeg var 11-12 år. Jeg og faren min besøkte farmor og farfar. Jeg blei helt «Wow. Dette er noe annet enn Derrick!»

Lånte cd – leverte den aldri

Unge Vidar skaffa seg fort soundtracket, som er signert den amerikanske komponisten Angelo Badalamenti.

– Jeg lånte en cd av en kompis. Den har han ennå ikke har fått tilbake. Jeg tror musikken betydde ganske mye for serien, sier musikeren.

David Lynch

REGISSØREN: David Lynch regisserte seks og skreiv de totalt 30 episodene som for første gang gikk på skjermen i 1990 og 1991.

Foto: Hector Mata / AFP

Det er stemninga, og så er det balansen mellom noe utrolig trist, noe morsomt og noe rart.

Vidar Scanche

For Schanche går en drøm i oppfyllelse når han sammen med sanger Eva Bjerga Haugen og resten av bandet får spille sine versjoner av den ikoniske musikken. Lørdag er det klart for Twin Peaks-konsert på Folken i Stavanger.

– Vi har ikke lagd en musikal, men det kan være at noen av karakterene dukker opp, sier han, som nå gleder seg stort over å kunne spille musikken «skikkelig».

– Det er en del av synth- og TV-løsninger som har alltid irritert meg litt. Jeg har flere ganger tenkt at det hadde vært kult å høre det med ordentlig kontrabass, for eksempel. Det låter litt mer organisk, sier han.

Kommer på TV i 2017

Sesong tre er i produksjon, og etter planen kommer Kyle MacLachlan tilbake som agent Cooper på kanalen Showtime neste år.

Schanche tror Twin Peaks-kulten bare kommer til å vokse de neste åra, og ser fram til de nye episodene. Sjøl om han ikke veit helt hva han kan vente seg.

– Det blir... ett eller annet. Jeg gleder meg, og jeg tror det blir bra.

Vidar Schanche og Twin Peaks-bandet

BANDET: Fra venstre Ådne Sæverud, Erlend Aasland, Arild Hoem, Eva Bjerga Haugen, Ståle Birkeland, John Lilja og Vidar Schanche. Lørdag holder de Twin Peaks-konsert i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK