Hopp til innhold

Elever tror hjemmeskole uten eksamen vil gi høyere karaktersnitt

Avlyste eksamener gir lærerne bedre tid til å sette standpunktkarakterer, mener elever ved videregående skoler. Det vil gi høyere karaktersnitt, mener de, og får støtte fra lærerne.

HØYERE SNITT: Katla Maria Gudmundsdottir og Erlend Hafslund Veire tror at karaktersnittet vil bli høyere nå som det ikke blir eksamen.

HØYERE SNITT: Katla Maria Gudmundsdottir og Erlend Hafslund Veire tror at karaktersnittet vil bli høyere uten eksamen.

Foto: Maja Hunnestad / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Mens lærerne har sett oss gjennom hele året og vet godt hva vi kan, har vi kun en sjanse på å gjøre det bra på eksamen, sier avgangselev ved St. Olav videregående skole Erlend Hafslund Veire.

Om kun et par uker er han ferdig med tretten års skolegang. På grunn av koronaviruset får avgangselevene ved videregående skoler i Norge ikke tatt eksamen.

Han er ikke alene om å mene at avlyst eksamen gir høyere karaktersnitt.

– De aller fleste er lettet over at det ikke blir eksamen. Det er jo nesten som lotto, mener Katla Maria Gudmundsdottir, som er elevrådsleder ved St. Olav videregående skole i Stavanger.

Hun er sikker på at de aller fleste elever vil gå opp i karaktersnitt på grunn av manglende eksamen.

– Selv vet jeg at jeg ikke hadde kommet opp i mine beste fag, og en firer på karakterkort ville dratt snittet mitt veldig ned, sier Gudmundsdottir.

Får støtte fra lærerne

Fylkesleder for utdanningsforbundet, Gunn Reidun Tednes-Aaserød, mener at avlyst eksamen var den beste løsningen for både lærere og elever.

– Det er delte meninger hos oss om hvor avgjørende eksamen er, men tall fra 2019 viser at avlyst eksamen vil gå i elevenes favør, sier Tednes-Aaserød.

Gunn Reidun Tednes-Aaserød

I ELEVENES FAVØR: Gunn Reidun Tednes-Aaserød, fylkesleder for utdanningsforbundet i Rogaland, tror avlyst eksamener vil være positivt for elevenes karaktersnitt.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Forskning fra Hjernen og hjertet viser nemlig at alle elever i gjennomsnitt går ned over en halv karakter på eksamen, sammenlignet med standpunktkarakteren i samme fag.

Hun forteller at det er mye diskusjon blant lærerne om eksamensformen vi har i dag.

– Jeg håper vi kan ta lærdom av denne situasjonen, og ta det med oss videre til en evaluering om vi skal fortsette med eksamen eller ikke, sier Tednes-Aaserød.

Men skoleeierne er ikke enig

Selv om elevene mener at de vil få et bedre karaktersnitt uten eksamen tror skoleseksjonen i Rogaland fylkeskommune at karaktersnittet vil forholde seg normalt.

– Ut fra den informasjonen og de tallene vi har, tror vi at dette vil ha marginal endring på karakterene. Det kan hende det vil ha en liten innvirkning, men som gruppe for alle elevene våre vil det være minimalt, sier Hummervoll.

Randi Hummervoll

MINIMAL ENDRING: Sjef for skoleseksjonen i Rogaland fylkeskommune, Randi Hummervoll, tror at manglende eksamen vil ha marginal endring for karaktersnittet.

Foto: Øyvind Nesvåg / Rogaland fylkeskommune

Flere nyheter fra Rogaland

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren