NRK Meny
Normal

Slipper lekser om de klarer seg uten mobil

Denne uka er det mobil- og datafri uke på Husabø skole i Egersund. Alle sjette- og syvendeklassingene har signert kontrakten, som gir dem en leksefri uke hvis de klarer å holde seg analoge.

klasse i egersund

Denne klassen får leksefri neste uke, hvis alle klarer seg uten mobil og data i en hel uke.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Ronald Velasco

Ronald Velasco føler seg desperat uten mobilen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg er desperat. Jeg pleide alltid å spille, sier Ronald Velasco.

Det er bråstopp i dataspillingen for han, og resten av sjette og sjuende klasse på Husabø skole i Egersund. Denne uka har elevene data og spillefri uke, uten tilgang til mobiltelefon. Og det helt frivillig.

Skolen og elevene ønsket å sette søkelyset på medievanene og tidsbruken foran PC og nettbrett. Samtlige elever på de to trinnene har skrevet under på en kontrakt, og belønningen er ei leksefri uke etterpå.

– Jeg har gjemt bort all teknologi, som for eksempel PC og mobil. Det er for å ikke bli fristet, sier Velasco.

Storbrukere på sosiale medier

initiativtaker Ole Einar Skadberg

Ole Einar Skadberg er gutten som tok initiativ til mobilfri uke.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
 rektor Svein Ivar Midtbrød

Rektor Svein Ivar Midtbrød.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg syntes det var en god ide fordi belønningen er en leksefri uke, hvis alle klarer det. Men den første dagen var vanskelig, sier initiativtager Ole Einar Skadberg.

En fersk undersøkelse fra Medietilsynet viser at 63 prosent av barn mellom 9 og 16 år daglig er på internett og sosiale medier.

Bare 17 prosent av dem oppgir at de daglig er sammen med venner.

– Elevene sa de hadde for lite tid til å gjøre lekser. De gjennomførte en uformell undersøkelse i klassen som viste at de ikke fikk hverdagen til å gå helt opp. Da begynte de å reflektere over hva de skulle gjort hvis de ikke hadde hatt mobil, sier rektoren.

Emma Dubland

Kortspill underholder Emma Dubland og de andre elevene i friminuttet, i stede for mobilen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
lærer i sjuende klasse, Cecilie Hetland

Lærer i sjuende klasse, Cecilie Hetland.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Foreldre som rollemodeller

12 og 13-åringene bruker gjerne to til tre timer daglig på data og mobilbruk. For Emma Dubland har det vært et tøft første døgn uten.

– Det går fint, men det er litt vanskelig også, for jeg er veldig vant med å spille, sier Dubland, som selv mener at hun bruker rundt to timer per dag på spill.

Dataforbudet gjelder helt ut uka, uten tilgang i helga. Nå håper lærer i sjuende klasse, Cecilie Hetland at foreldrene også tar innover seg dette, og tenker over at de må være rollemodeller.

– Det er viktig at foreldrene går foran som gode eksempler. For at elevene skal klare dette bør også foreldrene la være å bruke mobilene, sier hun.