NRK Meny
Normal

Elever vil ha ekstraundervisning etter streiken

Skoleelevene som nå står uten undervisningstimer frykter streiken skal gå ut over karakterer og eksamen, derfor krever de å få igjen de tapte undervisningstimene når streiken er over.

Elever krever ekstraundervisning

VIDEO: Elevene håper snart det blir en slutt på lærerkonflikten, slik at de slipper å gå glipp av mer undervisning.

Marcus Nitschke, leder i Elevorganisasjonen Rogaland.

Marcus Nitschke, leder i Elevorganisasjonen Rogaland.

Foto: Erik Waage / NRK

Leder av elevorganisasjonen i Rogaland frykter for eksamenskarakterer og videre utdanning, derfor krever organisasjonen å få igjen de tapte timene når streiker er over.

– Kommunene har spart veldig mye penger på at lærerne streiker, og dette er penger som tilhører elevene, og det burde gå tilbake til elevene, sier Marcus Nitschke, leder i Elevorganisasjonen Rogaland.

Lærerstreiken er inne i sin tredje uke i Rogaland, og på tirsdag blir den ytterligere utvidet.

Siste nytt i lærerstreiken er at skolenes Landsforbund mener det er uholdbart at ledelsen i KS ikke har fullmakt til å gå med på lærernes krav, og krever at styret i KS umiddelbart laget et mandat som gjør det mulig å komme ut av streiken.

Jobber på egen hånd

Astrid Tau Ursin

Astrid Tau Ursin, er elev på St. Olav vgs.

Foto: Erik Waage / NRK

I mellomtiden sitter førsteklassingene på St. Olav videregående på biblioteket i Stavanger og løser oppgaver i naturfag på egen hånd. Timeplanene på skolen deres er full av hull, og etter to streikeuker har elevene gått glipp av flere titalls undervisningstimer.

– Det er begrenset hvor mye vi klarer å gjøre selv, for når vi sitter fast på noe og trenger hjelp er det ikke alltid medelevene kan hjelpe oss, sier Astrid Tau Ursin, som går på St. Olav videregående.

Oppfordrer til leksejobbing

I dag var det matte på timeplanen på Randaberg videregående, men fra tirsdag i neste uke blir også disse elevene berørte av arbeidskonflikten når streiken blir trappa opp.

– Jeg kommer til å gjøre en del lekser, det vil jeg anbefale andre elever å gjøre også. Skal man få til eksamen er man nødt til å gjøre skolearbeid uavhengig om læreren er til stede eller ikke, sier Nitschke.

– Bli ferdig

Den lokale streikelederen gleder seg over at elevene jobber med skolearbeid, selv om læreren er i streik. Hun er opptatt av at elevene skal klare å hente inn det de har gått glipp av når skolen er i gang igjen.

– Det har vært oppe til diskusjon hos oss, for det er klart at vi må tenke strategi i forlengelsen av dette, så det må partene bli enige om lokalt når streiken er over, sier Gunn Reidun Tednes Åserød, leder i Utdanningsforbundet i Rogaland.

Elevorganisasjonens Marcus Nitschke er klar i sin tale til de streikende lærerne.

– Bli ferdige, og gi oss undervisningen tilbake igjen, sier han.

undervisning

Fra og med tirsdag i neste uke, blir det ikke mer undervisning i mattematikk på Randaberg videregående skole.

Foto: Erik Waage / NRK