Elever får likevel fravær for trafikkopplæring

Elever ved videregående skoler får udokumentert fravær for trafikkopplæring i skoletiden. Rogaland fylkeskommune endrer sine retningslinjer etter krav fra Utdanningsdirektoratet.

Kjøreskole

Utdanningsdirektoratet krever at Rogaland fylkeskommune endrer sine lokale retningslinjer for fravær ved trafikkopplæring.

Foto: Nina Eilertsen / NRK

Den nye fraværsgrensen, som trådte i kraft 1. august i år, åpner for lokale retningslinjer for godkjent fravær med bakgrunn i helse- og velferdsgrunner.

– Vi hadde definert velferdsgrunner som noe som er viktig for elevene, sier Randi Hummervoll, seksjonssjef i Rogaland fylkeskommune.

Med den definisjonen som utgangspunkt har det i Rogaland vært mulighet til å søke om permisjon for de mest tid- og energikrevende delene av trafikkopplæringen.

– Disse retningslinjene innebar at elevene fikk fraværet ført på vitnemålet, men ikke som en del av den nye regelen om maksimalt ti prosent fravær. Vi åpnet for mulighet til å søke om permisjon for oppkjøring, glattkjøring og langkjøring, fordi vi så på det som noe som kunne være vanskelig for elevene å få til utenom skoletiden, sier hun.

Endrer praksis

Utdanningsdirektoratet hadde en annen definisjon av begrepet "velferdsgrunn" og krever nå at Rogaland fylkeskommune endrer praksis og fjerner punktet fra retningslinjene.

I begrunnelsen står det at "ingen deler av kjøreopplæringen kan regnes som en helse- eller velferdsgrunn".

Det vil si at fra og med torsdag 6. oktober vil alt fravær knyttet til trafikkopplæring vil gi udokumentert fravær.

– Handler om prioritering

Det kan altså ikke søkes om velferdspermisjon for noen del av trafikkopplæringen, heller ikke oppkjøringen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttalte til NRK i slutten av august at de nye fraværsreglene gjør det mulig å være borte fra en del timer, uten å miste karakter og at det handler om prioritering.

– Det aller viktigste når en er på skolen er at en er i klasserommet og lærer, og da må andre ting settes i andre rekke, sa han den gang.