NRK Meny
Normal

Arkeologiske utgravinger i skolegården

Det som startet som er skikkelig feilgraving og bot på 100.000 kroner, blir nå kjekk graving for elever ved Hellvik skole i Eigersund.

Utgravinger i skolegården

Det er spennende dager for elevene ved Hellvik skole, de graver ut gamle hustufter

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fornminne 2

Dette er området etter at gravemaskinen hadde 'ryddet opp litt'.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Det var i mars 2012 at en ansatt i Eigersund kommune fikk i oppdrag å fjerne en gammel lekeplass rett utenfor skolegården til Hellvik skole. Han viste ekstra initiativ denne dagen.

Når han først satt i gravemaskinen, kunne han like godt grave litt ekstra på området rundt lekeplassen. Det skulle han aldri gjort. Ved siden av den gamle lekeplassen lå der nemlig rester etter forhistoriske hus, og en gravrøys fra bronse- eller jernalder.

Håkan Petterson

Avdelingsleder på fornminnevernavdelingen på arkeologisk museum i Stavanger, Håkan Petterson.

Foto: Håkan Petterson

Fikk stor bot

Eigersund kommune måtte betale en bot på 100.000 kroner. Nå skal de gamle tuftene tilbake i den stand de var i før dette inntraff.

– Arkeologisk museum ønsker å gi noe tilbake til skolen og kommunen, sier avdelingsleder på fornminnevernavdelingen på arkeologisk museum i Stavanger, Håkan Petterson.

– Boten er betalt til statskassen, så nå må kommunen betale for de ordinære utgravingene, en regning på nesten en million kroner, sier Petterson.

Elevene graver etter fornminner

Arbeidene som nå pågår, er å restaurere jernalder-hustuften sammen med Arkeologisk Museum. Alle elevene får i tur og orden være med på utgravingene, som skal foregå ut september.

June Dirdal Remme

June Dirdal Remme går i 7 klasse på Hellvik skole.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er litt spennende å se om vi finner noe, sier June Dirdal Remme i 7. klasse på Hellvik skole.

Hun og de andre elevene graver ivrig med murerskjeer, og børster moll med små koster. De har fått snudd opp ned på skoledagen etter at arkeologisk museum i Stavanger inviterte dem med på historieundervisning i virkelig unike omgivelser.

Ellen Bøe

Museumspedagog ved Arkeologisk museum i Stavanger, Ellen Bøe.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Dette er veldig kjekt, Nå har vi vært på Hellvik skole i flere dager, og elevene har vært med og gjort skikkelig arkeologisk arbeid sier museumspedagog Ellen Bøe fra arkeologisk museum.

– Vi har fått til et samarbeid med skolen, Dalane Folkemuseum og stiftelsen Norsk Kulturarv bidrar med penger, sier Bøe.