NRK Meny
Normal

Elektrikere uten bransjetilknytning

Polske elektrikere uten nødvendige papirer kan bli et problem. Det mener Knut Eriksen, i NELFO Sør-Rogaland.

Løpeseddel fra polske arbeidere
Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

De siste dagene har polske arbeidere innen elektrofaget delt ut flygeblader ved kjøpesentre i Stavanger. Knut Eriksen sier dette er ulovlig, og at folk bør være på vakt. Eriksen er daglig leder i NELFO Sør-Rogaland. NELFO er bransje og arbeidsgiverorganisasjonen for elektrofag.

Utenlandsk arbeidskraft er ikke noe nytt i Stavanger. Det siste er innen elektrobransjen, hvor også polakkene har fått innpass. Arbeidsgiverforeningen til de elektroansatte ber huseiere som leier inn utenlandsk arbeidskraft være på vakt.

Ikke registrert

Knut Eriksen
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

- Som bransjeorganisasjon ser vi at det er en del useriøse firma som kan være ute på markedet. Her i Stavanger ble det delt ut løpesedler  hvor det er polske firma ute og går. Vår erfaring er at disse firmaene ikke er registrert i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Man bør ikke benytte denne typen firma, sier Kurt Eriksen.

Eriksen har sjekket at firmaet ikke er registrert.

- Så langt vi har klart å undersøke gjennom våre registre og direktoratets registre så er ikke dette firmaet registrert. Men samtidig er det vanskelig å se firmanavnet. Det går ikke tydelig fram av lappen.

Leier  seg ut

Det polske selskapet Solidity & Honesty er et av firmaene som driver innen elektrofaget. Daglig leder Robert Mortka nekter for at de påtar seg oppdrag alene, men at de leier seg ut til firma i Stavanger-regionen. Dermed slipper de også å registrere seg hos Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, sier han.

- Bruk registrerte firma

I NELFO mener man at dette er feil,  selv om det polske firmaet bare leier ut arbeidskraft til andre.

- Vi ønsker å informere om at det er strenge krav til elektroinnstallasjon og at folk bør sørge for at de bruker seriøse firma. Man kan sjekke på DSB sine hjemmesider om firmaet er registrert. Det sikreste man kan gjøre er å bruke et firma som er medlem i NELFO. Det er også tilsluttet NHO og omfattes av vår forbrukergarantiordning, sier Eriksen.