Hopp til innhold

Søvneksperter kritiske til å stille klokka fram

Søvneksperter ved Universitetet i Bergen er overbevist om at å stille klokka én time fram ikke er bra for deg.

Trøtt mann

Blir du ekstra trett når du stiller klokka en time fram? Din indre biologiske klokke har skylda, skal vi tro søvneksperter.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Det er et ganske stort mas. Kanskje skulle vi heller hatt fast sommertid året rundt, heller det enn dette her, sier Tor Arne Thorsen.

Tor Arne Thorsen

Tor Arne Thorsen liker ikke å stille klokka fram.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

Han er ikke den eneste som er misfornøyd etter at vi stilte klokka én time fram natt til søndag. Søvnekspertene Ståle Pallesen og Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen (UiB) vil ha bort hele ordningen.

– Jeg er imot sommertid, for det skaper en unødig belastning for enkelte mennesker når det gjelder forflytning av tidspunktet for søvn, sier Pallesen, professor i psykologi.

Ståle Pallesen

Ståle Pallesen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Foto: André Marton Pedersen / NRK
Bjørn Bjorvatn

Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen.

Foto: Privat

Verst for B-mennesker

Særlig de ekstreme B-menneskene blant oss sliter når vi stiller klokka én time fram.

– Grunnen til at det blir slik, er at det tar tid før man klarer å tilpasse seg den nye tiden, sier Pallesen, og viser til en annen klokke, nemlig den i hjernen vår. Den samsvarer ikke helt med klokka på armen.

– Den indre biologiske klokken som styrer døgnrytmen, har en egen periode som er litt lengre enn 24 timer. Så vi har en slags indre tilbøyelighet til å lett forsinke døgnrytmen. Ekstreme B-mennesker vil ha en ekstra utfordring her, sier han.

Skummelt for trafikken

Å stille klokka en time fram kan derfor ha konsekvenser for trafikksikkerheten.

– Det er relativt godt dokumentert at i dagene etter overgangen øker risikoen for eksempelvis bilulykker, sier Pallesen.

Han får støtte av kollega Bjørn Bjorvatn, professor i medisin. Han har som Pallesen forsket mye på søvn og døgnrytmeforstyrrelser.

– Poenget er at når du snur klokken som vi gjorde i helgen, så risikerer du å få en time mindre søvn, og da blir du naturlig nok noe mer søvnig. Og tretthet kan medføre økt risiko i trafikken, sier han.

Mer lys til arbeidet

Dette til tross: Det er en grunn til at en tredjedel av verdens befolkning stiller klokka én time fram fra vinter- til sommertid.

– Bakgrunnen for at vi innførte dette med sommertid, var at man skulle få større mulighet til å utnytte dagslyset. Noen ganger har grunnen vært at vi skulle få mer lys i arbeidstiden, i dag er grunnen at vi får mer lys på fritiden, sier Pallesen.