Hopp til innhold

Ekspertens råd: Slik blir du mindre mobilavhengig i 2018

Glem påmeldingen på treningssenteret eller spise sunnere. Mindre mobilbruk er nyttårsforsettet mange vil gå inn i 2018 med.

Et par som sitter sammen på kaffe som sitter på hver sin smarttelefon

Forfatter Siri Abrahamsen har råd for hvordan man skal bli mindre mobilavhengig. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: COLOURBOX

– Om jeg har mindre mobilbruk som nyttårsforsett? Det burde jeg ha.

– Hvor mye jeg bruker mobilen hver dag? Seks timer kanskje ... det blir ganske mye.

– Om jeg burde justert ned mobilbruken? Ah det er et godt spørsmål. Man blir mer og mer avhengig, og plutselig sitter hele familien i sofaen med hver sin mobiltelefon.

I Haugesund sentrum er det mange som kjenner seg igjen. Avhengigheten. Trangen til å hele tiden sjekke hva andre gjør. Hvem de gjør det med. Hvor de er. Facebook. Instagram. Snap. Og mange flere apper. Hele verden ligger i hånda.

– Det er akkurat som mobilen har blitt en del av kroppen. Den henger liksom fast.

Forfatter, foredragsholder og leder av Verdifabrikken, Siri Abrahamsen, kjenner på mobilavhengigheten selv. Mange har regler for barns mobilbruk, men hva med de voksne? Nyttårsforsettet til mange har blitt å bruke mobilen mindre.

– Jeg tror alle føler at vi sitter med skjermene og det blir avstand mellom folk. Jeg har selv gjort noen grep for å bli veldig mye bedre på mobilfri tid, men det er klart når den er ved siden av meg så er det vanskelig å holde seg unna.

Siri Abrahamsen

Siri Abrahamsen

Foto: Joachim Steinbru/Verdifabrikken

Men Abrahamsen har likevel noen konkrete tips.

  • Skru av alle notifikasjonene. Kun ha telefonoppringning, ellers må du gå inn på appene for å sjekke.
  • «Gjem» de appene du bruker mye som Facebook, Instragram og Snap bakerst, altså legg opp til mye sveiping før man finner frem. Da blir det for mye ork å gå inn på dem ofte.
  • Sett telefonen i flymodus. Da kan man høre musikk og ta bilder, men ikke få så mange avbrytelser.
  • Ha mobilfrie soner i hjemmet.
  • Gjør ting som får deg til å glemme mobilen. Spille spill. Få en ny hobby. Det krever øvelse før det blir en vane, minst tre uker.

– Jeg tror mobilen gjør oss mindre kreative. Den blir en tidstyv. Før måtte man finne på noe hvis man kjedet seg, mens nå går man bare inn på mobilen, og så flyr tiden. Jeg blir også irritert når folk tar telefonen når man er sammen med noen, sier Abrahamsen.

– Er nyttår et godt tidspunkt å gjøre endringer?

– Ja, absolutt.