NRK Meny
Normal

– Ikke gå i stadionfella, Sandnes Ulf

Kostbare og altfor store stadionanlegg har blitt tapsprosjekt for norske fotballklubber, kommuner og banker. Ekspert på fotballøkonomi advarer Sandnes Ulf mot å gå i samme fella.

Odd Grenland - Stabæk 1-2 .

Raust med plassen på mange fotballtribuner i landet. Her fra Skagerak Arena.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Det ser fælt ut med alle de glisne stadionene, hvor kun en fjerdedel av plassene er fylt opp, sier Tor Geir Kvinen ved Agderforsking.

Det er glissent på mange norske fotballtribunene, og i kveld kommer Viking til spille mot Aalesund foran i beste fall halvfulle tribuner. Norske fotballarenaer er bygget for store og for dyre, mener eksperten i fotballøkonomi.

Tor Geir Kvinen

Tor Geir Kvinen i Agderforskning.

Foto: NRK

– Ja, dessverre. Det er en rekke klubber langs kysten som har bygget altfor store stadioner, sier Kvinen som ber Sandnes Ulf tenke seg godt om før stadionplanene realiseres.

Det er bred politisk enighet om stadionprosjektet i Sandnes, og de folkevalgte er opptatt av at ny stadion i Sandnes også blir et anlegg for alle de unge fotballspillerne i kommunen.

Ny storstue på gang i Sandnes

Sandnesklubben planlegger nytt stadion med plass til 7500 tilskuere bare sju kilometer fra Vikings hjemmebane i Jåttåvågen i Stavanger. Klubben er kommet langt i planleggingen av sin nye arena, men eksperten i fotballøkonomi mener de må tenke seg godt om.

– Klubben bør vurdere prosjektet med nye øyne, og se hvordan samme anlegg kan brukes, sier Kvinen.

I går tok NHO-direktør i Rogaland, Svein Olav Simonsen til orde for at Sandnes Ulf kan spille hjemmekampene på Viking stadion i stedet for å bruke penger på ny storstue i nabolaget.

– Det tar åtte minutter med toget. Alt ligger godt til rette for å komme seg fra Sandnes til Hinna, mener NHO-direktøren.

Tomme tribuner på Viking stadion

Det er tidvis svært tomme tribuner på Viking stadion.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Legg følelsene bort

På Viking stadion forstår de godt at Sandnes Ulf ønsker seg ny stadion.

– De er hjertelig velkommen. Det vet Sandnes og andre som har fulgt oss. Vi er interessert i mest mulig liv og røre her på stadion, sier daglig leder i Viking, Eirik Henningsen som gjerne vil leie ut Viking stadion til naboen i sør.

Med sju kilometer i luftlinje mellom Sandnes stadion og Jåttåvågen mener Tor Geir Kvinen i Agderforskning at det kan være fornuftig at a-lagene deler hjemmebane.

– Det er naturlig for to klubber som er så nær hverandre geografisk å vurdere hvordan de kan bruke et anlegg sammen.

– Men det å ha egen hjemmebane er vel viktig for en klubb?

– Ja, det er mye følelser i fotball, men kanskje de må legges litt til side når det er snakk om å investere i stadionbygg på flere hundre millioner kroner. Rett og slett bruke hodet og se på inntekter, utgifter og gjøre en totalvurdering av prosjektet, sier Kvinen.