NRK Meny
Normal

Eksamensfrieri til russen

Frp vil ha prøveordning om eksamen før russetida, nå tas saken opp politisk.

Skoledebatt

Atle Simonsen (til høyre) vil gjøre Rogaland til forsøksfylke for eksamen før russetida. Her er han med på skoledebatt før valget i høst, sammen med leder i Rogaland Unge Høyre, Morten Landråk Asbjørnsen.

Foto: Johan Mihle laugaland

– Jeg mener at både russetida og fullt fokus på eksamen må kunne kombineres, sier Atle Simonsen i Fremskrittspartiet.

Han sitter i Rogaland fylkeskommunes opplæringsutvalg, og sier til NRK at han vil ta opp saken førstkommende tirsdag. Og velviljen mot elevene deler han med KrF i Aust-Agder som i februar foreslo å la sørlandsfylket få bli prøvefylke.

– Ser ingen grunn til ikke å prøve

Men får Simonsen det som han vil er det Rogaland som først setter i gang en ordning hvor elever gjør seg ferdig eksamen før 17. mai

– Det er veldig uheldig om festing ødelegger for eksamensresultatene til elevene. Samtidig er det vel fortjent å feire litt 13 år skolegang.

Han henviser videre til lektorlagets positive innstilling til forslaget.

– En undersøkelse gjort i 2008 avdekket at åtte av ti russ ønsket å gjøre det på denne måten. Dette er og noe Norsk Lektorlag støtter, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal gjøre det beste, både for elevene og skolen, sier Simonsen.

Oslo søker

Og det kan se ut til at det blir åpnet for prøveordninger rundt om i landet.I Oslo har Unge Høyre fått med seg moderpartiet, og de skal og søke om en slik løsning. Hvis alt går i boks kan elever i osloskolen allerede fra neste år være ferdige med eksamen før nasjonaldagen.

Også fra regjeringshold har det kommet signaler om at eksamen skal flyttes, men forslaget som ble sendt på høring i 2011 er fremdeles under behandling.

Nåværende kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen sa til drammens tidende i januar at han var positiv til å teste ut en ordning.