NRK Meny
Normal

Bekymret for brannsikkerheten langs E39

Rådmannen i Eigersund vil si opp brannvernavtale med Bjerkreim.

E39 i Bjerkreim

Ordføreren i Bjerkreim er bekymret som beredskapen langs E39 dersom brannvernavtalen med Eigersund kommune blir sagt opp.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– De betaler for lite i forhold til den tjenesten de får. Avtalen er så gammel at det er vanskelig å gå videre med den uten at vi reviderer den.

Rådmann Ketil Helgevold i Eigersund vil si opp driftsavtalen med Bjerkreim kommune om brannvern. Rådmannen mener at Bjerkreim ikke betaler nok til dekning av investeringer og at avtalen er foreldet.

Ketil Helgevold

Rådmann Ketil Helgevold i Eigersund mener Bjerkreim kommune betaler for lite for avtalen om brannvern.

Foto: Øystein Ellingsen

Eigersund har døgnbemannet brannvakt, men sies avtalen opp, blir Gjesdal brannvesen alternativet for Bjerkreim. Gjesdal har ikke døgnbemanning.

– Hvorfor skal vi rive i stykker noe som fungerer?

Ordfører Marton Skårland i Bjerkreim er bekymret for at en oppsigelse av avtalen skal føre til dårligere kvalitet på brannvernet i hans kommune og langs E-39.

– Da vil det handle om avstandene. Vi har jo E39 gjennom Bjerkreim. Det er en belastet vei, der det er veldig viktig at brannvesenet er tidlig på plass, sier Skårland.

Skårland ønsker å forsette samarbeidet med Eigersund.

– Mannskapet i Bjerkreim er godt fornøyd, og hvorfor skal vi rive i stykker noe som fungere, spør Skårland.

Marthon Skårland

Ordfører Marton Skårland i Bjerkreim ønsker å fortsette samarbeidet om brannvern med Eigersund kommune.

Foto: Øystein Ellingsen

Vil vurdere avtale med Sør-Rogaland brannvesen

Helgevold mener at dersom Bjerkreim vil være med videre, må de være villige til å reforhandle dagens avtale om drift av brannvernet, og de må betale mer.

– Det er i hvert fall behov for investeringer i utstyr. Det er litt der problemstillingen ligger, sier rådmannen.

Avtalen har ett års oppsigelsesfrist.

– Det gir Bjerkreim en mulighet for å se på om det er muligheter for løsninger med Eigersund, eller om det er andre aktører innenfor dette området, sier Helgevold.

Bjerkreimsorføreren sier at kommunen både vil vurdere et videre samarbeide med brannvesenet i Eigersund, og en eventuell avtale med Sør-Rogaland brannvesen.

Formannskapet i Eigersund gikk onsdag inn for rådmannens forslag om oppsigelse. Men de ønsker samtidig at rådmannen så snart som råd går i dialog med Bjerkreim kommune, for å få på plass en ny avtale.

Bjerkreim brannstasjon

Dette er brannstasjonen på Skjæveland i Bjerkreim. Kommunen har i dag en avtale om samarbeid med brannvesenet i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen