NRK Meny
Normal

Eigersund kan bli satt under administrasjon

Den økonomiske situasjonen i Eigersund kommune har blitt kraftig forverra, og det er nå innført både innkjøpsstopp og ansettelsesstopp. Rådmann Ketil Helgevold håper på å unngå oppsigelser.

Ketil Helgevold

– Til syvende og sist så må nok innbyggerne våre belage seg på et litt lavere tjenestetilbud enn de har hatt, sier Ketil Helgevold, rådmann i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi har kommet i en dramatisk økonomisk situasjon, sier Ketil Helgevold, rådmann i Eigersund kommune, til NRK.

Han legger i dag fram økonomirapporten for mai 2014. Det er dyster lesning. Hvis en holder finansiering utenfor, er det snakk om økte utgifter på 37,1 millioner kroner. Hvis ikke tiltak igangsettes vil dette føre til økte utgifter i 2015 på 41,5 millioner kroner.

Det er innført innkjøpsstop og ansettelsestopp med umiddelbar virkning. Ytterligere detaljer om tiltak kommer i løpet av morgendagen.

– Belage seg på mindre tjenester

– Til syvende og sist så må nok innbyggerne våre belage seg på et litt lavere tjenestetilbud enn de har hatt, sier Helgevold.

– I så stor grad som mulig vil vi prøve å unngå oppsigelser. Jeg håper og tror at vi skal klare oss med å ikke ansette nye folk, og la mye av dette gå på naturlig avgang, sier han.

Foreløpig har de ingen konkret plan for hvordan de skal dekke inn dette, og dersom de ikke klarer det, risikerer de å havne på Robek-lista – som betyr å bli satt under administrasjon og kontrollert av Fylkesmannen.

– Vi ønsker absolutt ikke å havne der, og jobber med å unngå dette så langt som mulig, sier Helgevold.

Kultur og oppvekst har skylda

Det er særlig innenfor kultur og oppvekst det brukes for mye penger. For 2014 foreligger det en prognose som viser at avdelingen kan få et økonomisk underskudd på 33,1 millioner kroner for 2014.

Saken skal i utgangspunkt behandles i formannskapet 11. juni og i kommunestyret 16.juni. Det er kommunestyret som fatter endelig vedtak.