NRK Meny
Normal

– De vet f... ikke hva solidaritet er

Lederen for Pøbelprosjektet, Eddi Eidsvåg, mener fagbevegelsen svikter ungdommen ved å streike mot regjeringens forslag om å åpne for økt bruk av midlertidige stillinger.

Eriksson og Eidsvåg

Eddie Eidsvåg i samtale med arbeidsminister Robert Eriksson. Nå mener Eidsvåg at fagforeningene svikter de unge ved å gå mot forslaget om å åpne for økt bruk av midlertidige stillinger.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Vi er heldige som har faste jobber. Vi er medlemmer av en fagforening som faktisk kan streike. Det finnes 140 000 ungdommer som står i kø for å komme inn. I tillegg står det 100 000 uten skole, uten jobb og uten NAV.

Eidsvåg mener økt bruk av midlertidig ansettelser er veien å gå for å få disse menneskene inn i arbeidslivet.

Les også: Derfor streiker store deler av Norge i dag

For ungdom er midlertidige ansettelser en vei å komme inn i arbeidslivet. I dag kaller vi det praksisplasser, en fordekt arbeidsplass der NAV betaler 5000 kroner i måneden for at du skal kunne jobbe. Det er det ingen som kan leve på, men dette aksepteter LO og fagforeningene, og holder kjeft om det, sier Eidsvåg

Pøbelprosjektet til Lister

Eddie Eidsvåg sier at 1280 unge i Pøbelprosjektet har fått faste jobber gjennom først å være midlertidig ansatte.

Foto: Pressebilde

Pøbelprosjektet ble startet i Stavanger i 2007 av Eddi Eidsvåg i samarbeid med Arne Husjord. Formålet er å hjelpe ungdom som har falt ut av videregående skole til å komme ut i jobb eller ta videre utdanning

– De vet f... ikke hva solidaritet er

Han viser til at 1280 unge har fått faste jobber gjennom Pøbelprosjektet ved at de først har vært midlertidig ansatt.

Les også: Kronprinsen imponert over pøbler

Les også: – Vi streiker egentlig for hele velferdsstaten

– Nå må de pigadø reise seg og være fagforening. Solidaritet er blitt et fremmedord. de vet f... ikke hva solidaritet er, raser Eidsvåg.

Han mener at regjerings forslag om å endre reglene for midlertidige stillinger gir mulighet for flere ansettelser.

– Det åpner muligheter for å få flere inn i faste ansettelser etterhvert. Her er det snakk om maksimalt tolv måneder, sier Eidsvåg.

– Verre enn å legge seg ut med bedehusmiljøet

Pøbelprosjekt-sjefen sier han støtter dagens politiske streik på de andre punktene der de streikende protesterer mot endringer i arbeidsmiljøloven.

Eddie Eidsvåg fremmet først sine synspunkter på regjerings forslag om å endre vilkårene for bruk av midlertidige stillinger på sosiale medier. Her har utspillet vakt mange og sterke reaksjoner, både positive og negative.

– Å, jeg har blitt skjelt ut noe kraftig. Det er verre å legge seg ut med fagforeninger og LO enn med bedehusmiljøet i Sauda, sier han.