Eid mubarak! og fasten er over

Hør hva islameksperten, kjøpmannen og førstedivisjonsspilleren tenker om Eid, festen som markerer slutten på Ramadan.

Butikk

I dag forbereder hele verdens muslimer seg på å feire at Ramadan er over.

Foto: Vibecke Skandsen / NRK

I år falt Eid, dagen som markerer slutten på fastemåneden Ramadan, på dagens dato, den 30. august. Muslimer over hele verden feirer i dag slutten på fasten med fest, familiebesøk og mye god mat.

– I morges gikk vi til moskeen for bønn, og etter bønnen er det en tyrkisk tradisjon å dele ut sukker, kjeks og «tyrkisk delight». Vi gir det alle gjestene, forteller Emre Khan (21), som arbeider hos Kismet Import i Stavanger.

Emre Khan

De ansatte hos Kismet Import har hatt det travelt i dag.

Foto: Vibecke Skandsen / NRK

Fest og måltid med familien

Han forteller om en spesielt travel dag i den lille butikken.

– De kommer og kjøper oljer, grønnsaker, tyrkisk sukker, karameller. Når Ramadan er ferdig, og vi skal feire Eid spiser vi veldig mye, sier han.

– Eid er som de kristnes jul, og da må man ha fine nye klær på seg. Vi besøker også de eldre, onkler og besteforeldre. De små besøker først de store, og den siste Eid-dagen besøker de store de små. Nå har vi fastet i en måned så vi klarer ikke å spise alt med en gang, vi er litt mette i starten, sier Khan, som selv har fastet siden han gikk i tredje klasse på barneskolen.

ID mubarak-kort og gaver til barna har blitt en vanlig del av høytiden. Motivet her er at man gratulerer hverandre med at man har gjennomført fasten.

Mat

Denne handlekurven var starten på et Eid-måltid.

Foto: Vibecke Skandsen / NRK

Barnas største fest

Islamspesialist, Jan Opsal, ved Misjonshøgskolen i Stavanger forteller at Eid ikke er den største, men den nest største festen innen islam.

– Den største høytiden er offerfesten som kommer om ti uker. Den kalles «Id al kabil», den store festen. «Eid» betyr tilsvarende, den lille festen, sier han.

Han forteller likevel at for de fleste barn er Eid den viktigste festen.

– Både fordi den har den lengste forberedelsestiden og fordi festen bygger på søt mat, som de fleste barn er mer glad i, sier Opsal.

Barn er ikke pliktig til å faste før de når puberteten, men mange øver seg på å faste, og har den samme døgnrytmen som foreldrene.

Handling mat butikk

Flere var i gang med innhandlingen tirsdag formiddag.

Foto: Vibecke Skandsen / NRK

Bestemmes av månen

På grunn av den islamske kalenderen ble det ikke klart før i går, at Eid ble i dag.

– Den islamske kalenderen var en månekalender. Det var nymånen som innledet en ny måned, og tradisjonelt har den visuelle observasjonen av denne innledet måneden, og «Eid». Nå finnes det også forskjellige beregningsmåter, og mye baseres på astrofysiske data og ny teknologi, sier Jan Opsal.

Månekalenderen fører til at alle begivenhetene kommer 10-12 dager tidligere for hvert år. Nå beveger Ramadan seg inn i sommermånedene, som fører til at man må faste lengre fordi det er lyst lengre.

Ramadan som toppidrettsutøver

Kamal Saaliti, Sandnes Ulf

Kamal Saaliti spiller i førstedivisjon for Sandnes Ulf.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

For Kamal Saaliti har fasten de siste årene vært ekstra spesiell. Han har spilt i førstedivisjon for Hønefoss i ni år, og det siste året i Sandnes Ulf.

– Jeg tror nok ikke den har vært tøffest for meg fordi jeg har tilpasset det etter fotballen. Det er en vanesak. Når du har gjort det i så mange år går det litt på autopilot. Du kjenner rutinene, så det er nok tøffere for de som ikke har gjort det, enn for oss som er vant med det, sier Saaliti.

Tilpasser Ramadan til toppidretten

Saaliti mener ikke det er uproblematisk å tilpasse Ramadan slik at det er mulig å prestere på fotballbanen, men han har valgt den løsningen.

– Fotball er jo min jobb, og jeg har jo forpliktelser til den også. Jeg må prestere på et så høyt nivå at om jeg ikke spiser dagen før, og kampdagen, ville jeg aldri være i nærheten av å prestere på det nivået. Da er jeg på en måte litt illojal mot arbeidsgiveren min. Jeg velger å heller ta igjen de dagene senere, sier han.

Seier mot Bryne i Eid-gave

Saaliti og Sandnes Ulf topper tabellen i førstedivisjon, har 12 seire på de siste 13 kampene, og på søndag fikk Saaliti en god Eid-gave i tillegg.

– I og med at det er Eid i dag kunne jeg ikke fått noen bedre gave enn å slå Bryne på søndag. Det har vært noen utrolige måneder, og det er utrolig kjekt å være Sandnes Ulf-spiller.

Etter skole og fotballtrening reiser Saaliti hjem til familien sin i Oslo i ettermiddag.

– Jeg gleder meg veldig til å feire med familien min i kveld. Det er en veldig fin tradisjon, forteller Kamal Saaliti.

Video Sammendrag 1. divisjon: Bryne - Sandnes Ulf

Sandnes Ulf slo Bryne på bortebane 5-3 på søndag.

Foto: NRK