Mener Stordalen har et viktig poeng: – Vi er nødt til å gjøre store endringer i matproduksjonen

Sp-topp mener EAT-kommisjonens rapport legger opp til en nedbygging av norsk matproduksjon. Professor mener det er opp til politikerne å stimulere til en endring i produksjonen.

Dag Jørund Lønning i åkeren

– POLITIKERNE HAR ET ANSVAR: Mener professor Dag Jørund Lønning.

Foto: Erik Waage / NRK

– De begynner i helt feil ende, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

I rapporten fra Gunhild Stordalens forskerteam kommer det frem at forbruket av rødt kjøtt og sukker må halveres, om vi skal kunne ha et sunt og bærekraftig kosthold i 2050.

Geir Pollestad, Sp

– RAPPORTEN ER EKSTREMT YTTERLIGGÅENDE: Sier Geir Pollestad (Sp).

Foto: Margret Helland

– Rapporten er ekstremt ytterliggående. Vi skal spise mellom ett og to egg i uken. I en verden der folk flyr privatjet. Både fly- og cruisetrafikken er stigende. Vi bruker mer kull, olje og gass.

Dette mener EAT du bør spise i løpet av en dag

EAT-RAPPORTENS ANBEFALING: Dette bør du spise i løpet av en dag.

Foto: EAT-Lancet Commission

Han mener rapporten som er utarbeidet av organisasjonen EAT, i samarbeid med det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet, kan få store konsekvenser om den blir gjennomført i Norge.

– Det må en stor endring til

Professor Dag Jørund Lønning ved Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling mener Stordalen kommer med gode poeng i rapporten, og at den norske matproduksjonen må endres.

– Vi har et stort grep å gjøre her i Norge når det gjelder produksjonen av frukt og grønnsaker. Skal vi dyrke mer, må det en endring til i politikken. Politikerne må stimulere til dyrking på innmark, selv om det krever flere både fysiske- og økonomiske ressurser, sier Lønning.

Leder Marit Epletveit av Rogaland Bondelag er enig i at bøndene bør gjøre endringer i matproduksjonen, og mener det er like mye opp til forbrukerne å bidra til at endringen skjer.

– Vi kan godt prøve å dyrke mer frukt og grønt enn vi gjør nå, men da må forbrukerne kjøpe produktene. Vi jobber med reguleringstiltak, og det viktigste for oss er at vi får solgt det vi produserer av frukt og grønnsaker, sier Epletveit.

Marit Epletveit, Rogaland bondelag

– FOLK MÅ KJØPE DET VI PRODUSERER: Sier leder Marit Epletveit av Bondelaget i Rogaland.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Hun legger til at forbrukerne bør bli mer bevisste når de handler, og velge lokale produkter fremfor importerte.

Ønsker et bærekraftig kosthold

Men det er ikke alle som synes Stordalens anbefalte diett er like god.

– Rapportens anbefalinger når det kommer til kjøtt, fisk og melk er for små. Vi i Norge har stor tilgang på vill fisk og gode forhold for drøvtyggere, som vi bør benytte oss av, sier professorene Anna Haug og Bjørg Egelandsdal i ernæringsfysiologi og kjemi, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Anna Haug

– RAPPORTENS ANBEFALINGER ER FOR SMÅ: Sier professor Anna Haug i ernæringsfysiologi og kjemi, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Foto: Gisle Bjørneby / NMBU

Stordalen er uenig i Haugs og Egelandsdals resonnement.

– Det er mer enn nok proteiner i kostholdet som er foreslått, sier hun.

– Det handler ikke om at alle i verden skal bli veganer eller vegetarianere over natten, men vi trenger et mer balansert kosthold, som er sunnere for oss og mer bærekraftig for planeten, sier Stordalen.

Gunhild Stordalen

– VI TRENGER ET BALANSERT KOSTHOLD: Sier Gunhild Stordalen.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK
Jordas fremtid står på spill og bærekraftig kosthold er i vinden. Men hvordan er det egentlig å leve på EAT-dietten til Gunhild Stordalen?

Jordas fremtid står på spill og bærekraftig kosthold er i vinden. Men hvordan er det egentlig å leve på EAT-dietten til Gunhild Stordalen?