NRK Meny
Normal

E39 mellom Hove og Sandved blir forsinket

Arbeidet med ny firefeltsveg mellom Sandved og Hove i Sandnes skulle ha startet til høsten. Nå må prosjektet utsettes på grunn av økte kostnader.

Kø på motorveien

Det er stor kø på E39 fra Stavanger og sørover hver morgen og ettermiddag, og køen vokser.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Firefeltsutvidelsen av E39 mellom Sandved og Hove er med i Nasjonal transportplan og har fra før en kostnadsramme på 525 millioner kroner. Prosjektet blir imidlertid 185 millioner dyrere enn dette, har Statens vegvesen funnet ut.

Og blir et prosjekt dyrere enn først antatt, må det på nytt godkjennes av Stortinget. Derfor blir arbeidet med Sandved–Hove forsinket. Arbeidet skulle egentlig ha startet til høsten.

– Vi håper på behandling i Stortinget i oktober. Vi er klar til å sende prosjektet på anbud så fort vi får godkjenningen, sier byggeleder i Statens vegvesen, Leif Lindefjeld, ifølge en pressemelding.

Det er en strekning på 1550 meter som skal bygges om fra to- til fire felt. Her skal det bygges to nye bruer, og to kryss skal bygges om.

Prisøkningen skyldes blant annet flere murer, mer støyskjerming, miljøtiltak og generell standardheving, skriver Vegvesenet i pressemeldingen.

Prisøkningen vil koste bilistene 18,5 millioner kroner mer i bompenger. Resten – altså 90 prosent av kostnadsøkningen – betaler staten.

– Først i byggeplanleggingen ser vi detaljeringsnivået for et så komplisert by-prosjekt med store bruer, trafikkavvikling på et overbelastet vegnett og kryssing av jernbanen. Kort oppsummert er arbeidet mer omfattende og standarden høyere enn vi så for oss i en tidlig fase, sier Leif Lindefjeld, ifølge pressemeldingen.