Dyrt å være øyboer

Forbrukerådets kommunetest viser store prisforskjeller i Rogaland.

Finnøy

Finnøy er den rogalandskommunen som kom dårligst ut i Forbrukerombudets pristest.

Foto: Trude Eggebø

Kommunetesten har tatt for seg priser på kommunale tjenester som en typisk barnefamilie har bruk for.

–Vi har sett på priser på følgende kommunale tjenester: Skolefritidsordningen (SFO), kulturskolen, bibliotekgebyr, vann- og avløpsavgift, trygghetsalarm og hjemmehjelp, sier Geir Røed, tjenestetestansvarlig i Forbrukerrådet.

Tretten kommuner er testet i Rogaland. Disse er Klepp, Bjerkreim, Eigersund, Finnøy, Gjesdal, Haugesund, Hå, Karmøy, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand og Time.

Finnøy er dyrest

Finnøy er den rogalandskommunen som kom dårligst ut i Forbrukerombudets pristest.

- Dette er en kommunen som er dyr å drive, og når vi da samtidig har lave innteklter må vi ta kostnadene i dugnad, forklarer ordfører Kjell Nes.

Som småbarnsfamilie i Finnøy må du ut med 34 600 kroner for de kommunele tjenestene som inngår i testen. Ordføreren mener det er vanskelig for små kommuner som Finnøy å få det billigere

- Vi har de midlene vi har, og vi fordeler dem slik vi kan, og tror er best. Vi har et innteksssystem i kommunenorge som gjør at kommuner på vår størrelse, og med vår geografi har problemer med å få endene til å møtes, sier han.

- Dyrt nok fra før

Bor du derimot i Sola kommune, kommer du 8.000 kroner billigere ut. Ordfører i Sola, Håkon Rege er godt fornøyd med resultatene.

- Vi har vært opptatt av å gi rimelige og gode tilbud. Det er dyrt å leve i dette samfunnet i utgangspunktet, og hvis vi som kommune kan hjelpe våre innbyggere med lave avgifter tror vi dette gjøre det lettere å leve som barnefamilie, og som eldre, sier Rege.

Trosser avgiftene

Ordfører, Kjell Nes i Finnøy tror likevel at innbyggerene er villige til å betale litt ekstra for å bo i kommunen.

- Folketallet øker hos oss og det viser jo at folk er interesserte i de verdiene vi har, og at folk er villige til å betale ekstra for de, sier Nes.

Ved årsskiftet budde det i underkant av 3.000 personar i kommunen.

Prisinfo på internett

Forbrukerrådet har også undersøkt hvordan kommunene informerer om priser på egne kommunale tjenester på nettsidene. Konklusjonen er at de fleste er dårlige på dette feltet.

I tillegg til prisinformasjon på nettsidene har også Forbrukerrådet sjekket at de opplyste prisene er korrekte.

- Sandnes kommune er blant de aller flinkeste i landet til å oppgi priser for sine tjenester på nett, men når vi dobbeltsjekket prisene per e-post, viste det seg at alle prisene ikke stemte, sier Ole Asbjørn Lie, regiondirektør for Forbrukerrådet i Rogaland.

Sola gir ikke prisinformasjon

Sola gikk av med prisen for billigste kommune å bo i, men kommunen er ikke flink på prisinformasjon.

–Selv om Sola er tar rimelige priser for kommunale tjenester, er det et krav at de har oppdatert og riktig informasjon tilgjengelig for sine innbyggere. Her må flere av Rogalands-kommunene rydde opp, prisopplysningen er langt fra god nok i dag, mener Lie.