NRK Meny
Normal

Fruktsafari skal sørge for nok norsk frukt

Folket vil ha frukt, men norske fruktbønder klarer knapt å dekke behovet. Nå arrangeres det fruktsafari for å rekruttere flere bønder.

Marianne Kåsen og Roald Voll

Marianne Kåsen og Roald Voll har en av Norges mest moderne frukthager. I dag inviterte de til fruktsafari i hagen, i håp om at flere velger å drive med fruktproduksjon.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Vi ønsker å få til en fornying av frukthagene. Da vi gikk ut med dette, visste vi ikke hvor mange som var interessert, sier Terje Pundsnes.

Han er selv fruktbonde, og en av initiativtakerne til fruktsafari Ryfylke. Prosjektet har som mål å få flere til å dyrke frukt.

Det er gode tider om man vil satse på frukt. Nordmenn vil ha frukt, og aller helst norsk frukt. Men de som dyrker klarer knapt å holde tritt. I dag er norsk pæreproduksjon nok til en halv ukes forbruk, mens epleproduksjonen holder i nesten halvannen måned.

Må produsere mer

Roald Voll og Marianne Kåsen er to av de som har satset stort på frukt, og i dag kunne de invitere på fruktsafari i hagen på Ombo. En hage som er en av Norges mest moderne frukthager.

Her er ting er gjort litt annerledes enn vanlig, nettopp for å øke produktiviteten.

– Først og fremst har vi planta tettere. Vi dyrker i smale hekker som gir godt med lys inn i trærne, og vi utnytter dermed høyden. Også har vi brukt nye beskjæringsmetoder. Vi tar vekk de tykke greinene med mange knopper, vi vil ha tynne, svake greiner, sier Voll.

Det høres jo ikke logisk ut?

– Nei, men etter noen år ødelegges de tykke greinene. Når man skjærer av de tykke greinene, får man tre til fire mindre greiner som produserer mye, forteller fruktbonden.

Les også:

I tillegg har frukthagen fått et gjødselsvanningssystem i bakken som har gjort underverker.

– Vi ser stor forskjell på frukten som dyrkes der vi har dette vanningssystemet, sier Kåsen.

Fruktsafari på Ombo

Flere møtte opp for å få med seg tips og triks fra hagen til Roald Voll. Nå spørs det om om både tallet på frukttrær og fruktbønder vil blomstre godt i Ryfylke.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Opp 19 prosent

At det er gode tider for fruktbonden viser og tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

I NILFs nye rapport kommer det fram at fruktbøndene på Vestlandet har hatt et godt år med økning i produksjonen og i inntektene.

Frukt- og bærproduksjonen har nemlig gått opp med 19 prosent på Vestlandet.

Fruktbonde Pundsnes tror de nye systemene som Kåsen og Voll har brukt er en del av de nye løsningene som må til for å møte etterspørselen.

– De er veldig langt fremme, det er nok ingen som har gjennomført dette plantesystemet i landet så godt som Roald og Marianne har gjort, sier Pundsnes.

– Målet er jo selvfølgelig å øke fruktdyrkingen i Ryfylke, for forbrukeren skriker etter mer, sier Voll.