Dyrevernaktivister risikerer 30 dagers betinga fengsel

Aktor la i dag ned påstand om 30 dagers betinga fengsel for de fire dyrevernsaktivistene som er tiltalt for innbrudd på en pelsdyrfarm i Sandnes.

Rune Ellefsen

Tiltalte Rune Ellefsen er fornøyd med dagens siste omgang i rettssaken mot ham og tre medlemmer av «Nettverk for dyrs frihet».

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det ble ikke gjort forskjell for noen av de fire dyrevernsaktivistene som er tiltalt for innbrudd på en pelsdyrfarm for tre år siden.

Aktor Mina Kristin Røed ba om 30 dagers betinga fengsel for alle de fire dyrevernerne i Jæren tingrett i dag.

Natt til 19. juni 2013 brøt fire medlemmer fra «Nettverk for dyrs frihet» seg inn på en minkfarm på Figgjo i Sandnes.

I dag var det sakens siste omgang i retten. Både forsvarer og aktor holdt sine prosedyrer, og det var flere vitneforklaringer. Mange bilder fra innbruddet ble gjennomgått.

Nekter skyld for innbruddet

Tiltalte Rune Ellefsen er fornøyd med dagen i retten:

– Vi har svart godt på påstander fra motparten, og fått fram at det er viktig for oss å få dokumentert det som skjer i pelsdyrnæringen, sier han.

Alle de fire aktivistene nekta straffskyld da rettssaken startet i tingretten i går.

– Jeg mener innbruddet var nødvendig for å avdekke alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, sa Ellefsen på vei inn i retten tirsdag morgen.

Forventa dom om en uke

Tiltalte Rune Ellefsen syns det i retten i dag kom tydelig fram at erstatningskravet på 255.000 kroner, har svakheter.

–Denne erstatningssummen er knyttet til blodprøver som var nødvendige å ta som smitteforebyggende tiltak etter innbruddet, sier pelsdyroppdretterens advokat, Christian Flemmen Johansen.

Aktivistenes forsvarer Bent Endresen ba om frifinnelse for erstatningskravet. Han mener aktivistene bare kan holdes ansvarlige for skadene som ble gjort ved innbruddet. Det vil i så fall bety en ødelagt dørhengsel.

Det er forventa dom i saken onsdag i neste uke.