Hopp til innhold

Dumper du søppel her blir du filmet

Stavanger kommune har sikret seg video av flere personer som dumper ulovlig avfall ved byens miljøstasjoner. Nå varsler de bøter til søppelsynderne.

Dette kameraet overvåker miljøstasjoner i Stavanger.

Med kamera og overvåking verdt 100.000 kroner håper kommunen å få bukt med problemet.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

For to uker siden installerte kommunen overvåkningskameraer på de mest utsatte returpunktene i byen. Nå viser videoopptak at flere personer har satt igjen søppel på steder som er forbeholdt plast, glass og metall.

Søppel som folk har dumpet ved miljøstasjonen på Storhaug i Stavanger.

Søppel som folk har dumpet ved miljøstasjonen på Storhaug i Stavanger.

Foto: Stavanger kommune

– Det er veldig mye rart som dukker opp her. Folk setter fra seg alt ifra tepper til ovner, bildekk og sykler, sier Svein Egil Klungtveit som er rådgiver i miljø- og renovasjonsavdelingen til Stavanger kommune.

Klungtveit forteller at overvåkningen har god effekt fordi de fleste søppelsynderne snur når de ser kameraene. De som ikke bryr seg kan nå få saftige bøter.

– Vi har både videoopptak og bilder av dem som begår disse ulovlige handlingene. De kan vente seg bøter på flere tusen kroner, sier Klungtveit.

Svein Egil Klungtveit er rådgiver i miljø- og renovasjonsavdelingen til Stavanger kommune.

Svein Egil Klungtveit er rådgiver i miljø- og renovasjonsavdelingen til Stavanger kommune.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Fanget på film

Det siste året er mengden søppel fordoblet seg ved miljøstasjoner i Stavanger. Med kamera og overvåking verdt 100.000 kroner håper kommunen å få bukt med problemet.

– Det er trist at vi nå må overvåke miljøstasjonene, men sånn har det dessverre blitt. Flere ganger hver dag blir det dumpet avfall ved miljøstasjonene og det koster mye for oss å få det ryddet, sier Klungtveit oppgitt.

Kameraene kan flyttes fra område til område, alt etter hvor problemene med forsøpling til enhver tid er størst.

Nå ber kommunen folk ta seg bryet med å levere grovavfallet sitt ved gjenvinningsstasjoner eller bestille gratis henting via tjenesten hentavfall.no.

– Med dette tilbudet kan du tre ganger i året få folk til å komme hjem til deg og hente både grovavfall, hageavfall og farlig avfall. Helt uten kostnader, sier Klungtveit.

Hvem er det egentlig som prøver å sette igjen ulovlig på miljøstasjoner?

– Det er folk flest. Men, stort sett så er det de eldre, altså tretti pluss, svarer han.

Overvåking er god butikk

Det er firmaet Onsite Security i Hamar som står for overvåkingen. De leverer og drifter teknologien, og får stadig flere arbeidsgivere.

– Akkurat nå har vi ganske mange kameraer i bruk, sier Ståle Solberg som er sikkerhetsrådgiver og daglig leder i firmaet.

Ståle Solberg er sikkerhetsrådgiver og daglig leder i Onsite Security.

Ståle Solberg er sikkerhetsrådgiver og daglig leder i Onsite Security.

Foto: Privat

Overvåkingen fungerer slik at hvis noen prøver å sette igjen ulovlig avfall, så vil en stemme fra høyttaleranlegget til overvåkingskameraet komme med følgende beskjed:

«Dette er vakta. Du kan ikke sette igjen møbler og andre gjenstander her».

– Det er mild form for overvåking, fordi vekterne som sitter her i Hamar og fjernovervåker miljøstasjoner landet over, lagrer kun de videoklippene hvor folk gjør noe ulovlig, sier Solberg.

Søppel som har blitt dumpet ved en av miljøstasjonen på Eiganes.

Søppel som har blitt dumpet ved en av miljøstasjonen på Eiganes.

Foto: Stavanger kommune

Per i dag har firmaet kameraer på et tjuetalls lokasjoner landet over, og Solberg forteller at overvåkingen har gitt en reduksjon av hensetting på drøyt 90 prosent.

– Bildebevis er viktig med tanke på forsøpling, hærverk og ildspåsettelse, sier han.