De store tv-stjernene er klar for premiere i liten vestlandsbygd: – Vi er imponert

To millioner kroner i budsjett. Hundre frivillige. Det er seks år siden forrige gang Strandaspelet ble arrangert i Sokndal. Før årets første forestilling har store deler av bygda hatt en rolle.

Nesten hundre frivillige har bidratt. Budsjettet er på neste to millioner kroner. I kveld er det endelig duket for et nytt Strandaspel i Sokndal.

Strandaspelet: Nils Ole Oftebro er, sammen med Anette Hoff, den største stjernen i årets Strandaspel.

– Vi er ganske imponert.

Det er store ord fra stjerner som Nils Ole Oftebro og Anette Hoff. Det er ikke hver dag tv-stjerner av dette kaliberet besøker lille Sokndal kommune, men så er det ikke hver dag Strandaspelet arrangeres heller. Det er seks år siden sist. I dag er det premierekveld for årets forestilling og i forkant er det om lag hundre frivillige som har bidratt. Det er det som imponerer skuespillerne som er kjent fra blant annet Hotel Cæsar.

Hjelper hverandre

– Sånn som det der, er det hele tiden, sier Hoff. Hun skal spille moren til Tora Mydland. Hoff peker på flere av de unge frivillige som er med på å sette opp kveldens forestilling.

– Folk er flinke til det vi kaller dugnader. Inntrykket vi har i Oslo er at hver mann står for seg, sier Oftebro som spiller den danske fogden.

– Vi liker å hjelpe hverandre. Vi liker å stille opp for hverandre, sier Solveig Nyheim. Hun er leder for «Amfiets Venner».

– Når vi er et lite samfunn så blir vi veldig sammensveiset.

To millioner

«Jo Pytten i Guddal», heter historien i årets Strandaspel. Den handler om Jo Guddal og handlingen lagt til reformasjonen. Publikum vil få se en kamp på liv og død mellom de som ville beholde den gamle læren og de som ville reformere Norge, og midt i den historiske stormen står et ungt, forelsket par, Jo Guddal og Tora Mydland.

Budsjettet til årets Strandaspel er på to millioner kroner.

– Det er kun været vi ikke kan styre. Alt annet har vi kontroll på, sier Nyheim.