Hopp til innhold

Du kan spørre mobilen

Snart skal den kunne svare på nesten hva som helst.

Ii gánnát njaŋgát telefuvnnas morssiin dahje irggen go lea luomus!:)

I en ikke altfor fjern fremtid skal du kunne bruke stemmen din til å spørre mobilen om nesten hva som helst.

Foto: Aamodt, Lars / Scanpix

I en ikke altfor fjern fremtid skal du kunne bruke stemmen din til å spørre mobilen om nesten hva som helst.

For eksempel hvor høy Galdhøpiggen er eller hvor langt det er til nærmeste restaurant.

Allerede nå skal Googles forskere være klare med et system for avansert teknoligi for gjenkjenning av ordene du uttaler. Lydene blir gjort om til digitale filer og videresendt til søkemotorene, skriver Herald Tribune.

Foreløpig er programvaren begrenset til bruk på Apples iPhone, men hensikten er å lansere tjenesten for alle typer mobiltelfoner. Både Yahoo og Microsoft tilbyr allerede lignende systemer.

Skal gjenkjenne alt fra alle

Søkeresulatene kommer tilbake i form av meldinger til telefonen. Dersom telefonen er av den typen som "vet hvor den er" kan du også få ut lokal informasjon.

Systemene skal kunne brukes til å få anbefalt restauranter, få anvisninger for hvordan du skal kjøre for å komme dit du skal, eller rett og slett skaffe faktaopplysninger for å få avsluttet en eller annen diskusjon.

LES: Nøkkelen din kopieres med mobilen

LES: Den skumle mobilen

Forskerne har lenge arbeidet med å gi maskiner med kunstig itelligens evnen til å gjenkjenne henimot en hvilken som helst setning uttalt av hvem som helst. Det er resultatene av dette arbeidet som nå er i ferd med å bli tatt i bruk i kommersielle produkter.

- Blir aldri perfekt

De systemene som foreløpig er på markedet er langt fra perfekte og svarene du får kan være nokså langt fra det du var på jakt etter. Google opplyser ikke hvor ofte svarene blir korekte, men ifølge Herald Tribune mener selskapet at det skjer ofte nok til at brukerne har nytte av tjenesten.

- Det er viktig å ha klart for seg at maskinenes evne til å kjenne igjen det vi sier aldri vil bli fullstendig. Spørsmålet er hvor nær vi klarer å komme den menneskelige yteevnen, sier Raj Reddy som er forsker ved Carnegie Mellon University.