Hopp til innhold

Droppet ut – nå er han i jobb

Lars Magnar Andreassen (26) sluttet på videregående etter første klasse, og var i flere år hekta på dataspill. Nå har Nav sammen attføringsbedriften Aski og Hydal fått han inn i arbeidslivet.

Lars Magnar Andreassen

VIDEO: Se TV-saken der Lars Magnar Andreassen viser fram sin nye arbeidsplass.

Truls Nordahl

Truls Nordahl er direktør i Nav Rogaland. Han mener noe av det viktigste Nav gjør, er å få unge tilbake i jobb.

Foto: Ine Eftestøl/NRK

– Det var litt trist. Jeg satt mye på PC-en og hadde ingen framgang. Jeg var deprimert og hadde angst, forteller 26 år gamle Lars Magnar Andreassen fra Karmøy.

Det er ikke lenge siden han var en av de dystre tallene, som viser at rundt 70.000 personer under 30 år står utenfor arbeidslivet i Norge. En realitet som gjorde at Nav på Karmøy opprettet en egen ungdomsavdeling.

Produserer aluminiumsskap

Og det er nettopp Nav på Karmøy, sammen med attføringsbedriften Aski og en vanlig bedrift, som nå har fått Lars Magnar inn i arbeidslivet.

  • Bli med Lars Magnar på jobb i videoen øverst i artikkelen

– Det har vært fantastisk. Du føler at livet er kjekkere. Du føler framgang og at du er med på å bygge noe som har en verdi, sier han om jobben sin med å produsere aluminiumsskap hos Hydal, en bedrift som får lønnstilskudd for å ha ham i arbeid.

Lars Magnar var hekta på dataspill, snudde døgnet på hodet og droppet ut etter bare ett år på videregående skole. At det er så mange andre som havner i liknende situasjon var bakgrunn for at stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg (Ap) foreslo et eget Nav for unge i Stortinget forrige uke.

– Ledighetstallene for desember viser det samme dystre bildet som vi har sett hele høsten. Det som er det mest alvorlige, er hvor raskt økende ungdomsledigheten er, men også hvor varig den er, sa Tvedt Solberg (Ap) til Rogalands Avis.

– Noe av det viktigste vi driver med

Direktør i Nav Rogaland, Truls Nordahl, liker at Nav Karmøy har en egen gruppe som jobber mot ungdom.

Ståle Karlsen

Ståle Karlsen er eier av Hydal. Han sier mulighetene til å få jobb for Lars Magnar er gode.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det viser at de har et enda sterkere fokus på denne gruppen enn andre grupper, og det har vist seg å være riktig, sier Nordahl til NRK.

– Hva tenker du om historien til Lars Magnar?

– Dette er noe av det aller viktigste vi driver med og det er utrolig viktig med suksess. Likevel er det viktig å legge til at det ikke er alle vi lykkes med. Men heldigvis er det mange historier som ligner på denne, sier han.

– Vi har et samfunnsansvar

I tillegg til full jobb går Lars Magnar nå på kveldsskole to ganger i uken for å ta fagbrev som aluminiumskonstruktør. Han er lovet lærlingplass på Hydal og utsiktene til fast jobb er gode. For Ståle Karlsen, som er eier av Hydal, er det selvsagt å være med på å bidra til å få unge ut i jobb.

– Vi har et samfunnsansvar på alle måter. Det å gi folk en mulighet når vi har en mulighet til det er helt naturlig.

Og Lars Magnar sin beskjed til unge som strever med å komme seg i jobb er meldingen klar.

– Stå på. Gi ikke opp. Det finnes alltid en utvei!