Hopp til innhold

Droppet Statoil for Slikkepotten

Med en oljebransje i krise er det mer nødvendig enn på lenge at flere tar sjansen og satser på gründerdrømmen. En bakgrunn som dataingeniør kommer nemlig godt med som kakegründer, mener Katrine Brevik.

Katrine Brevik

Katrine Brevik sa opp jobben for dataingeniør for å satse på gründerdrømmen om kakebutikk.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi lager designerkaker, holder kakekurs, utdrikningslag og driver butikk med bakeutstyr, sier Katrine Breivik.

For et år siden tok hun sjansen; sa opp ingeniørjobben i Statoil og åpnet kakebutikken Slikkepotten i Sandnes sammen med kompanjongen Chelsea Hill. De nyklekkede gründerne landet på beina, og har kakebestillinger i kø.

– Vi er veldig populære, og fullbooket langt fremover nå i høysesongen. Vi pleier å si at det er to til fire måneders ventetid hos oss nå, sier Breivik.

Nisjebutikker forsvinner ofte fra sentrumsområdene, men i Sandnes har de fått et nytt, og søtt innslag i bybildet. Helt spesielle kaker og kakeutstyr skal friste folk til byen.

ARKIVVIDEO (22.02.14): I spesialbutikken Slikkepotten i Sandnes skal Katrine Brevik og Chelsea Hill bake og pynte kaker på bestilling, men også selge alt tenkelig utstyr en trenger for å lage kakekunstverk hjemme på kjøkkenbenken.

– Utfordrende og spennende

Kakebutikken er et eksempel på livet etter oljebransjen. Og slike eksempler trengs når oljeselskapene kutter tusener av ansatte.

– Mange har det som skal til for å starte for seg selv. Det er utfordrende og mye jobb, men også veldig spennende og givende. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier hun.

Og Brevik vet hva som må til for å lykkes.

– Vi er begge pågående og sosiale, og liker å jobbe med mennesker. Som ingeniør er jeg veldig nøyaktig. Det passer fint med kakebakingen, og det er perfekt når det kommer til å drive butikk, sier hun.

Mange har en gründerdrøm

– Det er slikt pågangsmot vi er på jakt etter når vi vurderer hvilke gründere vi vil gi lån til, sier Kristine Moe Sirnes i DnB Bedrift.

Kristine Moe Sirnes

Kristine Moe Sirnes i DnB Bedrift.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

DnBs gründerundersøkelse fra april viste at nesten 200.000 kvinner drømmer om å starte for seg selv, og bli sin egen sjef. Mange drømmer, men nesten 80 000 kvinner har konkrete planer.

– Vi ser etter de som har nysgjerrighet og lidenskap. Det snakker vi mye om i DnB, og det tror jeg gjelder i alle bransjer, sier Moe Sirnes.

200 000 kvinner her i landet har ein drøm om å bli grundar. Det viser ein nyleg rapport frå DNB. I Rogaland, der oljenedturen svir mest for tida, er det meir nødvendig enn på lenge, å få støtta opp om disse drømmene.

VIDEO: I Rogaland, der oljenedturen svir mest for tiden, er det mer nødvendig enn på lenge, å støtte opp om gründerdrømmene der ute.

Inviterte til «Kvinneplassen»

Over 200 kvinner, noen med erfaring, men mange med kun en drøm om å starte for seg selv, fikk oppmuntring til å ta steget videre i Stavanger i dag.

Toril Nag

Toril Nag, konserndirektør i Lyse.

Foto: Lyse

– Det handler mye om mot, og derfor må vi vise at det er vanlige kvinner som driver for seg selv, og ikke bare «superwoman», sier Toril Nag, konserndirektør i Lyse.

Hun rådet gründerspirene om å ta med seg ledererfaring på lavere nivå på veien mot enten topplederstillingen, eller hvis man skal starte for seg selv.

– Begynner med å lede et mindre område der du har ansvar for både inntektene og kostnadene. D, begynner du å bygge erfaring og bli trygg på at du kan lede noe og ha god kontroll. Det kan du ta med deg og bli toppleder, sier Nag.

– Hvis du har lyst på ledererfaring, ikke bare sitt der og vent på at noen skal spørre. Go for it, sier hun.