Hopp til innhold

Dropper kirken i påsken

Sammenlignet med julaften, og vanlige søndager, er det i påskehøytiden desidert færrest nordmenn finner veien til kirken.

Julegudstjenste

LABERT OPPMØTE: På julaften er det i snitt 250 personer på hver gudstjeneste. I påsken er snittallet på 59.

Foto: Vegard Grøtt / NTB/Scanpix

Sigfred Sørensen

Prost i Ytre Stavanger prosti, Siegfred Sørensen, er åpen for at kirken kanskje må gjøre påskegudstjenestene mer attraktive for folk.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

Selv om påsken regnes som kristendommens viktigste høytid, gjenspeiles ikke dette i besøkstallene til kirkene rundt om i landet. Faktisk er det færre som besøker Den norske kirke i påskehøytiden enn det er på en gjennomsnittlig vanlig søndag ellers i året.

– Her merker vi at mange av dem som går i kirken til vanlig er borte i påsken. Det er nok mange som har reist på fjellet, og det er jo fint på en måte, men samtidig går de glipp av noe som skjer i menigheten, sier Sigfred Sørensen, som er prost i Ytre Stavanger prosti.

Besøkstall for kirkegudstjenester 2014

Julaften

250 per gudstjeneste

Søndag og helligdager

98 per gudstjeneste

Påske

59 per gudstjeneste

Kilde: SSB

– Må ikke ha dårlig samvittighet

Selv om oppmøtet til gudstjenestene de kommende dagene, fra skjærtorsdag til andre påskedag, er dårligere enn vanlig vil ikke Sørensen at folk skal ha dårlig samvittighet for at de er på påskeferie.

– En kan oppleve Gud overalt, men aller best i fellesskap med andre i menigheten, sier han og legger til at kanskje kirken også må tenke litt nytt rundt påskegudstjenestene.

– Vi kan prøve å gjøre tilbudet vårt bedre slik at folk får lyst å komme hjem til første påskedag, som kanskje er den flotteste dagen vi har spør du meg.

– Ikke like koselig budskap

Blant folk på gata i Stavanger kommer det ikke som noen overraskelse at det er færre som finner veien til kirkebenkene i påsken.

– Jeg kan godt forstå at folk heller går i kirken på julaften enn i påsken. Det har mye med stemningen rundt hele julen å gjøre. Påskestemningen er ikke helt den samme, siden det som skjedde da ikke var like koselig, sier May Britt Stormoen.

– Det er ikke lenger det religiøse som står i fokus i feriehøytidene. Nå er det viktigste at familien samles og at en kan dra på ferie sammen, sier Stormoen.