Dropper kamera-påbud i stavangerdrosjer

Stavanger taxi ville installere kamera i alle sine drosjer etter flere overgrepsanmeldelser mot sjåfører i selskapet, men har nå gjort overvåkningen frivillig. – Vi vil ikke tvinge sjåførene, sier selskapet.

Drosjekamera

(Illustrasjonsfoto)

Foto: Gisle Forland / NRK

– Datatilsynet har stoppet oss. Vi søkte om lov, men når de i første omgang sier nei, følte vi ikke for å trumfe det gjennom, sier avdelingsleder i Stavanger taxi, Arild Birkedal.

For å hindre overgrep mot passasjer og beskytte sjåførene, ville selskapet ha videoovervåkning i alle sine drosjer. Etter flere anmeldte overgrep mot taxisjåfører i selskapet, besluttet styret å installere kameraer i alle bilene i 2009.

Nå har selskapet snudd i saken, og gjør digital overvåkning frivillig.

– Vi kan ikke stå bak et slikt pålegg overfor våre eiere. Det blir feil fra vår side, sier Birkedal.

Positive erfaringer i Sandnes

Sandnes Taxi valgte å overse pekefingeren fra Datatilsynet, og installerte kameraer i bilene for to år siden. Sjåfør Lars Alsåker i Sandnes taxi føler seg tryggere med kamera på jobb.

– Det gjør at du har oversikt, og selskapet kan ta ut bilder av det som eventuelt skjer. Du har dokumentasjon på hva som har skjedd, og det blir ikke lenger påstand mot påstand, sier han.

Sandnes taxi har utelukkende positive erfaringer med taxiovervåkningen.

– Det virker preventivt, og vi har omtrent ikke hatt noen episoder med vold og overfall i våre biler etter at vi innførte dem, sier Alsåker.

Håper alle vil si ja til kamera

Foreløpig har to av tre sjåfører i Stavanger taxi sagt ja til kameraovervåking, og Birkedal håper flere vil gjøre det samme.

– Vi har hatt et tilfelle hvor vår sjåfør ble truet med voldtekt hvis han tok betalt for turen. I slike tilfeller hadde det vært bra med kamera, sier Birkedal.

Inge Wathne har kjørt taxi i Stavanger i 42 år, og er fornøyd med å kunne si nei til kamera i bilen.

– Jeg vil bare ikke ha det, og jeg synes det er herlig å slippe, sier han.

– Sjåførene ser kanskje ikke behovet, men jeg håper alle velger kamera etter hvert, sier Birkedal.