Ofrer eiendomsskatten for sammenslåing

Dersom Stavanger slår seg sammen med Sandnes og Sola, vil Stavanger fjerne eiendomsskatten. En skatt som i dag gir kommunen en årlig inntekt på 230 millioner.

Christine Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, sier de er villige til å droppe eiendomsskatten for en sammenslåing.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Ingen av kommunene skal ha eiendomsskatt i framtiden. Det betyr at Stavanger må fjerne den, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø,

Eiendomsskatten var et av punktene som ble tatt opp, da formannskapene i Stavanger, Sandnes og Sola var samlet onsdag kveld, for å diskutere forslaget til prinsippdokument.

Prinsippdokumentet er forhandlet frem av naboprat-gruppen, og skal legges til grunn for folkeavstemningen om en eventuell sammenslåing av Stavanger, Sandnes og Sola.

Stavanger er den eneste av disse tre kommunene som per i dag har eiendomsskatt. Og skatten gir Stavanger en årlig inntekt på rundt 230 millioner.

– Vi har frem til 2020 på å fjerne den, sier Sagen Helgø.

Felles formannskapsmøte på Sola

Felles formannskapsmøte for Stavanger, Sandnes og Sola onsdag kveld.

Foto: Rebekka Bjerga / NRK

Har garantert null eiendomsskatt

For Sandnes og Sola har det vært uaktuelt å innføre eiendomsskatt.

Stanley Wirak

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, var imot innføring av eiendomsskatt.

Foto: ODD RUNE KYLLINGSTAD / NRK

– Eiendomsskatt er en ikke-sak i Sandnes, og nå har Stavanger garantert at det ikke blir det, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak.

Men han lurer samtidig på hvordan Stavanger skal klare seg uten.

– Nå får vi se hvordan de vil spare inn de 230 millionene. For viss det var så enkelt så hadde de nok begynt med det med en gang. Det er klart at du ikke sparer inn 230 millioner over natten, sier Wirak.

Tror det kan få store konsekvenser

Og det er flere som spør seg hvor Stavanger skal hente disse pengene fra, og hvilke konsekvenser de tapte inntektene kan få.

Eirik Faret Sakariassen

SVs Eirik Faret Sakariassen er kritisk til at eiendomsskatten i Stavanger kan bli fjerna.

Foto: Hans Edward Hammonds

– Økonomisk er det veldig uklokt, fordi man da vil starte en ny kommune med mindre inntekter enn disse kommunene har i dag. Resultatet av det kan bli at ansatte mister jobben fordi en må kutte i kommunebudsjettet, sier bystyrerepresentant for Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen.