NRK Meny
Normal

Dropper å øke kyllingproduksjonen

Regjeringen har gitt bøndene lov til å doble produksjonen av kylling her til lands. Sviktende salg gjør derimot at Nortura ikke vil gjøre dette.

Kyllingproduksjon

Nortura legger opp til en nedgang i kyllingproduksjonen i år på over 15 prosent. Det er rundt ni millioner færre slaktekyllinger.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Målsettingen vår nå er å fylle opp de kyllinghusene vi har, sier styreleder i Nortura, Sveinung Svebestad.

Sveinung Svebestad

Sveinung Svebestad i Nortura.

Foto: Mari Friestad / NRK

Etter 15 år med enorm vekst i kyllingproduksjonen, har salget stupt den siste tida. Det gjør at mange bønder nå står med tomme hus.

– Vi må vel innse at den eventyrlige veksten i kyllingsalget ligger bak oss, sier Svebestad.

Ingen nye kyllinghus i nærmeste fremtid

Flere reagerte da regjeringen gikk inn for å tillate en dobling kyllingproduksjonen i fjor. Nå blir det ingenting av dette.

– Det er ikke tiden nå for å øke produksjonen ute på gårdene. Det kan nok gå lang tid før det blir behov for nye hus, sier styrelederen.

Helge Bergsagel

Matforsker Helge Bergslien.

Foto: Mari Friestad / NRK

Matforsker ved Måltidets hus i Stavanger, Helge Bergslien, tror ikke at kyllingsalget vil ta seg opp med det første.

– Jeg tror kyllingen har nådd et metningspunkt. Folk blir påvirket av de negative medieoppslagene. I tillegg velger mange flere fisk til middag, og da taper kyllingen, sier han.

Vil utvikle nye kyllingprodukter

Selv om Nortura ikke tror på noen ny storvekst for kyllingen, vil de nå ta grep for å prøve å redde dagens produksjon.

– Siden kyllingsalget eksploderte for 10–15 år siden, har det handlet mye om kyllingfilet. Nå må vi prøve å utvikle nye måter å presentere dette for forbrukerne på.

Matforsker Bergslien mener det trengs en omveltning for at kyllingsalget ikke skal fortsette å stupe.

– De som skal selge kyllingen må få fram at dette er sunne og friske dyr. De må vise at slakteprosessen skjer på en skånsom måte, og at dette er en bærekraftig utvikling, sier han.