NRK Meny
Normal

Se hva han drømmer om etter 22 år i fengsel

Jan har ikke hatt mer sammenhengende fri enn seks måneder tidlig på 90-tallet. Snart slipper han fri, og 51-åringen har et stort ønske.

Drøm fra Åna fengsel

Stavangermannen Jan sitter i Åna fengsel på Jæren. Her deler han sin drøm i NRK-prosjektet «Drømmer for Norge».

I Åna fengsel sitter Jan (51). Stavangermannen har nesten tilbrakt like mye av livet sitt bak murene, som utenfor.

– Jeg har sittet 22 år i fengsel. Ikke sammenhengende, men det lengste jeg har hatt fri siden 1990-tallet er seks måneder, sier han.

NRK er i gang med prosjektet «Drømmer for Norge» som går ut på å fange nordmenns drømmer og framtidstanker 200 år etter at vi fikk vår egen grunnlov. Jan er en av mange som har valgt å dele sin drøm.

– Jeg har en drøm om å hjelpe andre, sier 51-åringen.

Slipper ut i april

Første gang han satt inn i Åna fengsel var i 1978. Nå har han en måned igjen av den siste straffen, før han igjen slipper ut.

– Jeg ønsker å hjelpe folk når de blir løslatt. De skal slippe å stå alene utenfor fengselsportene med to sekker og ingen til å hjelpe dem. Jeg vil ha et tilbud til dem, for eksempel å ha et tilbud til dem i en overgangsbolig, sier 51-åringen.

Utenfor fengselsmurene venter familien på ham.

– Det har aldri gitt meg opp. Det viktigste for meg nå er å klare å få livet på rett kjøl igjen, sier Jan.

Vil du dele din drøm?

Du kan også dele din drøm. Alt du trenger å gjøre er å gå inn på nrk.no/drommer og legge inn en video av deg selv.

I 1814 var folk flest mest opptatt av å kunne brødfø familien sin. De var også innstilt på å få fred med svenskene. Sjukdom, fattigdom og harde vintre prega livet på bygdene. Klasseskillene var store og embetsmennene var både økonomisk overlegne og hadde all makt og myndighet.

200 år etter at vi fikk vår egen grunnlov er den norske virkeligheten en ganske annen. NRK ønsker derfor å samle drømmene i en tidskapsel som bevares for framtida.

– Slik vil nordmenn om nye 200 år kunne gå tilbake for å se hva vi drømte om i 2014. På denne måten blir drømmene våre et viktig bidrag for å dokumentere samtida, sier prosjektleder Jorun Vang.