NRK Meny
Normal

Drivstoffmangel på Sola flyplass

Det er innført rasjonering av flydrivstoff på Stavanger lufthavn Sola etter problemer på tankanlegget i Tananger. I helgen måtte bagasje fra flere små fly settes igjen fordi flyene ble for tungt lastet.

Stavanger lufthavn Sola

En lekkasje fører til at Stavanger lufthavn Sola kun får femti prosent av den vanlige drivstoffmengden fra Shell.

Foto: Avinor

Morten Wathne

Morten Wathne, fungerende lufthavnsjef.

Foto: Erik Waage / NRK

På grunn av en lekkasje i en tank klarer ikke Shell å levere nok drivstoff til flyene som tar av fra Stavanger lufthavn Sola. Tanken er satt ut av drift, og flyplassen har nå mangel på drivstoff.

Flere reisende til flyplassen fikk i helgen ikke med seg baggasjen hjem fordi flyet ikke kunne få nok bensin til å klare lasten.

– Vi hadde noen slike tilfeller i helga. Den situasjonen har vi nå ryddet opp i. Det skal ikke være konsekvensen fremover, sier Morten Wathne, fungerende lufthavnsjef.

Stavanger lufthavn sliter med å levere nok drivstoff til flyene sine. Drivstofftanken er tatt ut av drift på grunn av lekkasje. Det kan få konsekvenser for passasjerene.

VIDEO: Stavanger lufthavn sliter med å levere nok drivstoff til flyene sine. Drivstofftanken er tatt ut av drift på grunn av lekkasje. Det kan få konsekvenser for passasjerene. Foto: Erik Waage/NRK.

Klarer kun å levere 50 prosent

Men det samme kan skje igjen. Problemet ligger bak en dør 200 meter inn i fjellet i Tananger. En liten lekkasje satt tanken som rommer 4,2 millioner liter drivstoff ut av spill. Det er oljeselskapet Shell som drifter tanken og den 12. juli sprakk tanken lekk. Nå leverer oljeselskapet for halv maskin.

Børre Jacobsen

Børre Jacobsen, direktør for konsernaffærer, Norske Shell.

Foto: Erik Waage / NRK

– Med de tankene vi har nå klarer vi kun å levere halvparten av det normale volumet til flyplassen, sier Børre Jacobsen, direktør for konsernaffærer, Norske Shell.

– Kanskje ikke i orden før i september

Alt flydrivstoff blir nå overført til en reservetank som er tre ganger mindre enn den ødelagte. Jacobsen synes situasjonen er beklagelig, men forteller at selskapet jobber på spreng for å kunne levere nok drivstoff til flyplassen. Men det vil ta tid.

– Vi jobber med en løsning som går på å gjøre klar en annen tank her i fjellet. Det vil ta noen uker. Vi jobber med å ha den klar til september. Det kan dessverre ta så lang tid før den er klar, sier Jacobsen.

Dersom Shell må levere for halv maskin over en lengre periode, kan det bety at enda flere passasjerer ikke får med seg baggasjen, i verste fall at fly må kanselleres.

– Alt vil gå som normalt

Men så langt skal det ikke gå, forsikrer den fungerende lufthavnsjefen ved Sola.

– Med det systemet som er på plass nå ser vi ikke for oss at dette kommer til å prege trafikken eller få noen konsekvenser for passasjerende i tiden fremover, sier Wathne.

– De siste dagene har det vært begrensninger i leveransene av drivstoff til flyselskapene ved Stavanger lufthavn, Sola. Dette har gjort at flere reisende har følt uro rundt avvikling av egen reise. Drivstoffleverandøren og flyselskapene har nå kommet fram til en ordning som vil sikre at all trafikk fra Sola vil gå som normalt. Vi ønsker dere en fortsatt god sommer, melder Stavanger Lufthavn Sola på sine facebook-sider.