NRK Meny
Normal

– Hadde ingen anelse om at det var så stort

Politikere som jobber med andre ting enn olje bør vite hvor stor og viktig oljeindustrien er før de tar beslutninger, mener Tina Bru i Høyre. Denne uken har hun tatt med seg stortingskolleger på voksenopplæring.

Stortingsrepresentanene Erik Skutle, Henrik Asheim og Tina Bru på oljemessen ONS 2014

Erik Skutle og Henrik Asheim får forklart hvordan Johan Sverdrup-feltet skal bygges ut og levere olje i mange tiår fremover, av stortingskollega Tina Bru.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Så svær den er!

Henrik Asheim klarer ikke skjule begeistringen når han får se modellen av hvordan Johan Sverdrup-feltet kommer til å se ut, når det er ferdig utbygd.

Han og Erik Skutle er på oljemessen, invitert av stortings- og partikollega Tina Bru fra Rogaland, hun vil drive voksenopplæring.

– Jeg tror det er veldig viktig. Som rogalending på Stortinget hører man ofte at «å ja, du er fra Rogaland så du bryr deg sikkert masse om olje», også ler de litt av det. Men, jeg tror det er viktig å vite hvor viktig denne industrien er når man skal ta beslutninger, sier Bru.

Vil ta med seg lærdommen

Stortingsrepresentantene Henrik Asheim, Erik Skutle og Tina Bru på oljemessen ONS 2014

Stortingsrepresentantene Henrik Asheim, Erik Skutle og Tina Bru på oljemessen ONS 2014.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Også Skutle, som sitter på Stortinget for Hordaland Høyre, har latt seg overraske, han visste oljeindustrien var stor, men ...

– Jeg ante ikke at den var så ekstremt svær, sier han.

Rundt omkring på messeområdet har de fått øye på internasjonale selskaper blant de norske. Asheim, som sitter i Utdanningskomiteen, og som ofte må håndtere at mye ungdom forsvinner til oljeindustrien, synes nå det egentlig er ganske greit.

– Vi snakker jo ofte om problemer, som at oljeindustrien tar ingeniørene våre, men dette er noe vi er best på i hele verden. Og mennesker, som utdanner seg til å lære mer om boring og den teknologien vi ser her, kan jo gjøre så mye annet og. Så jeg synes vi bør være stolte av hva vi får til, sier han.

Damer og skipssimulator

Johan Sverdrup-modellen er bare en av de mange utstillingene som har vekt oppmerksomhet. Aller best likte de begge en skipssimulator med styrehus i faktisk størrelse, men akkurat nå er det en motorsykkel som drar øynene til Asheim i en helt annen retning. Og for kort tid siden var det russerne hos Gazprom.

– Gazprom har jo en kjempestor stand som ligner på et romskip, og med mange, pene russiske damer. Litt kulturforskjell kan du vel si.

– Hva ønsker du å oppnå ved å lære disse om oljeindustrien?

– Jeg tror det er viktig at de vet hvor pengene de liker å bruke kommer fra. Men også at de får et mer nyansert bilde av hvor viktig industrien er, og at det ikke bare er en svart-hvittdebatt om klima mot olje, sier Bru.

Tilbake ved Johan Sverdrup-modellen peker og forklarer Bru, mens Asheim mest av alt er så overrasket over at det faktisk er en hel rekke plattformer som skal stå for utvinningen av oljen fra feltet.

– Jøss, det er jo utrolig stilig, avslutter Asheim mens han og kollegaen får enda mer informasjon fra rogalandsbenken.

ONS 2014 er i gang

60.000 besøkende fra over 100 land er på oljemessa ONS i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK