Hopp til innhold

Dristig teatersatsing med tenåringer

Rogaland teater går nye veier for å få tak i unge dramatikere.

Fra forestillingen "E der någen der"

Fra forestillingen 'E der någen der'. Joachim Joachimsen og Pernille Håland.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Et dristig teaterprosjekt er klart for scenen i Stavanger og resten av fylket. Rogaland Teater har latt tenåringer skrive manus, og på scenen står ungdommer på fast teater-lønn. Målet er å lokke flere til å skrive.

En forestilling av ungdom, med ungdom, for ungdom. Fire tenåringer vant Rogaland Teaters manuskonkurranse for ungdom, og nå er forestillingen klar. Tirsdag i neste uke er det urpremiere i Teaterhallen i Stavanger.

VIDEO: Teater av, med og for ungdom

Proffer

De fire unge skuespillerne har lenge brukt fritida på Barne- og ungdomsteateret i Stavanger, men det er noe helt nytt å få fast lønn fra Rogaland Teater. Alle sammen er ferdige med videregående skole og nå får de være proffer i et halvt år. Et stort karrieresteg, selv for scenevante tenåringer.

Forestillingen "E der någen der" skal vises på festivaler i Oslo og Aberdeen, og den skal ut på turné til skoler i fylket, men først skal den spilles i tre uker i Stavanger.

Et dristig, og viktig prosjekt, synes Rogaland Teater.

- Prosjektet Skrivelyst ble mulig takket være en gave på 2,3 millioner kroner fra Smedvig, sier sjef for Barne- og ungdomsteateret, Bjørn Ravn Carlsen. Hvis bare en av disse fire unge skribentene fortsetter å skrive, så har vi lykkes. Teater-Norge trenger flere skribenter.

Naiv og stolt

Han innrømmer at prosjektet er dristig.

- Vi sa at vi skulle sette oppe et stykke uansett, og kunne ha risikert at ingen av de innsendte bidragene holdt mål. Jeg var nok litt naiv, men nå er jeg stolt, sier Carlsen.

Forestillingen varer i en time. Den er satt sammen av manus bidragene til Kari Sabine Malmin, Kjersti Stokka, Idunn Helle og Erik Faret Sakariassen. De har fått jobbe med profesjonelle dramaturger og nå er altså forestillingen innøvd og klar.