Forstår ikke hvorfor han drepte samboeren

Tiltalte forklarte at han og samboeren gikk ut for å se på nyttårsrakettene, og at hun ga ham et kyss på kinnet. Få timer seinere drepte han henne med en kniv og tente på huset.

Haugaland tingrett

Statsadvokat Folke Åmlid og 50-åringens forsvarer Erik Lea.

Foto: Erlend Frafjord / NRK

50-åringen fortalte i Haugaland tingrett i formiddag om hvordan en hyggelig nyttårsaften utviklet seg til et fullstendig meningsløst og helt uforklarlig drap på samboeren.

Den tiltalte fortalte at han var full, og at han ble sur og hissig på hjemturen etter et nyttårsselskap, uten noen spesiell grunn.

De var en helt vanlig familie som aldri hadde hatt noen befatning med politiet tidligere. Paret var begge i full jobb, og samboerskapet hadde vart i 25 år.

50-åringen fortalte i retten rolig og dempet om drapet, med de tre barna sine sittende få meter til venstre for vitneboksen.

Han fortalte at alle barna har vært og besøkt ham i fengselet, så seint som i går.

– Tenk alt de har gått gjennom. De mistet alt, sa tiltalte.

– Stemningen var bra

Tidlig på nyttårskvelden i fjor var hele familien samlet hjemme og snakket om hva de skulle gjøre om kvelden.

– Vi åpnet en champagneflaske ved middagen. Samboeren min kjørte først døtrene mine på en fest de skulle på, og seinere på kvelden tok hun og jeg en taxi til noen slektninger.

50-åringen forklarte seg videre om besøket og hvordan kvelden forløp.

– Det ble midnatt, vi dro ut for å se på fyrverkeriet. Samboeren min ga meg et kyss på kinnet. Stemningen var bra. I 02-tiden gikk vi hjemover.

Det var da han ble hissig og sur.

Kranglet i senga

Etter at paret hadde lagt seg på soverommet hjemme, fortsatte kranglingen.

– Jeg vet ikke hva som utløste det. Jeg ble bare mer og mer rasende, sto opp fra sengen og løp rundt og skrek. Jeg gikk ned og holdt meg fast i kjøkkenbenken. Der så jeg plutselig en kniv foran mikrobølgeovnen. Så løp jeg opp igjen på soverommet og ropte «nå er det faen meg nok».

I vitneboksen fortalte han videre om hva som skjedde da han drepte samboeren i senga.

Ringte selv og meldte fra

Etter drapet hentet han en bensinkanne nede i garasjen og satte fyr på soverommet og gangen.

Han ringte nødetatene og sa at det var en person igjen i det brennende huset.

50-åringen rømte fra åstedet på en motorsykkel. Etter å ha kjørt få minutter med over to i promille veltet han og skadet seg så stygt at han måtte hentes av ambulanse.

Til helsepersonellet fortalte han at han hadde drept samboeren med kniv, men at han handlet i selvforsvar. Dette fastholdt han i det første avhøret, før han endret forklaring og innrømmet drap.

– Denne gangen klarte jeg ikke å kontrollere det

– Har du hatt et sånt sinne tidligere, spurte tingrettsdommer Arne Vikse.

– Jeg har alltid hatt temperament, men jeg har aldri gått til angrep på noen før. Da har jeg heller ødelagt ting. Sparket hull i veggen og ødelagt listverk. Det har skjedd både hjemme og på jobb. Men denne gangen klarte jeg ikke å kontrollere det, forklarte han.