Drapssiktet skal ha blitt oppfordret på nettforum til å drepe

Mannen i 20-årene som lille julaften ble siktet for et drap i Rogaland, skal ha blitt oppfordret til å drepe av brukere på et anonymt nettforum. Kort tid senere gjennomførte han drapet.

Nettforum oppmuntring til drap

I diskusjonstråden der det som angivelig er den drapssiktede skal ha varslet om drapshandlingen, er det flere anonyme brukere som oppmuntrer ham til å gjennomføre det. Noen skriver: «Lykke til med det du skal gjøre» og «Ikke feig ut på halvveien».

Foto: Skjermdump

Politiet kjenner til informasjonen om at siktede skal ha mottatt oppfordringer på et nettforum til å drepe.

– Dette er selvfølgelig noe politiet må se nærmere på. Men utover det er det for tidlig å kommentere, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til NRK.

Mannen i 20-årene, som er siktet for drapet på Austrått i Sandnes, skal ha delt drapsplanene på et nettforum før han skal ha gjennomført drapet.

På forumet skal han ha fortalt hva han skulle gjøre og hva drapsvåpenet skulle være.

Fredrik Martin Soma

Politiadvokat Fredrik Martin Soma.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

«Kom igjen og gjør det din homo»

NRK har vært inne på nettforumet der siktede angivelig skal ha varslet om drapshandlingen. Alle brukerne opptrer under et anonymt brukernavn, og det er derfor ikke mulig å slå fast hvem som faktisk står bak innleggene som publiseres der.

I begynnelsen av diskusjonstråden som siktede angivelig startet, ligger et bilde av en lapp som viser til datoen og tidspunktet for den planlagte drapshandlingen.

Tidspunkt for drapshandlingen

Den angivelige drapsmannen skal ha lagt ut en lapp som viser til den planlagte datoen og tidspunktet for drapshandlingen.

Foto: Skjermdump

Dette ble angivelig publisert av siktede, og fungerte som en invitasjon til andre brukere om å være til stede i den aktuelle diskusjonstråden på forumet for å følge med natt til lille julaften.

Da natten kom var det flere anonyme brukere som kastet seg på diskusjonen og kom med klare oppfordringer til «OP» (Internett-begrep for personen som startet diskusjonstråden journ.anm.) om å gjennomføre drapet.

Anonym bruker: Gjør det din homo

​​​​​​​«Kom igjen og gjør det din homo», skriver én av brukerne.

Foto: Skjermdump

Andre brukere kommer også med tips til «OP» om hvordan vedkommende skal utføre drapshandlingen.

På et tidspunkt skriver den brukeren som angivelig er siktede, at han selv kommer til å ringe politiet og varsle om drapet etter at det er gjort.

OP: Jeg vil ringe politiet selv

Gjennom den anonyme brukeren skal siktede også ha skrevet at dette var slutten på hans liv som en fri mann.

Foto: Skjermdump

Skal ha postet bilde av drapsvåpen

Offeret skal være en person den drapssiktede har en relasjon til. Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om hvilken relasjon de har, fordi alle pårørende ikke er varslet og den avdøde er ikke formelt identifisert.

Politiet har imidlertid en klar formening om hvem den avdøde er. De har også en formening om hva drapsvåpenet er, uten at de vil kommentere det.

Den drapssiktede mannen skal også ha postet bilde av det angivelige drapsvåpenet i nettforumet.

– Hvordan er det for politiet å jobbe med saker der innhold blir lagt ut på slike nettforum?

– Det er utfordrende å få oversikt over omfanget av dette. Det kan være utfordrende å vite hvem som står bak. Og det kan være utfordrende å få det slettet, sier politiadvokaten.

Utover det ønsker ikke politiet å si noe om innholdet som er publisert på nettforumet.

– Vi har mottatt det, sier Soma.

Aktor og forsvarer før fengslingsmøtet i Jæren tingrett julaften

Aktor Fredrik Martin Soma, politiadvokat ved Sør-Vest politidistrikt, og forsvarer Vegard Bråstein før fengslingsmøtet i Jæren tingrett.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Det skal også ha vært brukere som skal ha frarådet mannen fra å gjennomføre drapet. Noen skal også ha reagert med sjokk etter at mannen postet at han hadde gjennomført det.

Forsker: – Søker oppmerksomhet

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier at det er vanlig at personer som planlegger slike typer handlinger, søker oppmerksomhet.

– Det finnes egne fora og grupper som støtter og hyller hverandre, og hvor de kan inspirere hverandre. På dette nettforumet er de i tillegg anonymiserte.

Bjørnebekk mener det er viktig å si fra hvis man kommer over slike innlegg. Man har faktisk plikt til å si fra ettersom avvergelsesparagrafen i loven kan bli gjeldende.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier at man er pliktet i loven til å si fra dersom man kommer over slike drapsplaner på internett.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Voldsforskeren forklarer videre at slike forhåndsmeldinger ikke er uvanlige før planlagte skoleskytinger i USA. Ifølge forskeren skal over 200 slike skytinger ha blitt avverget fordi folk har varslet om drapsplaner som har blitt lagt ut på nett.

– Men det er ikke dermed sagt at det er vanlig i drapssaker. Det som er relativt nytt er at denne typen forhåndslekkasje eller informasjon finner sted på internett, sier Bjørnebekk.

– Når de oppsøker disse foraene for å lufte tankene sine, så bidrar det til en sånn eskaleringsprosess når de får støtte fra andre. Og da får de ikke stopperne som folk vanligvis har mot å handle, men de får det motsatte. Det blir motiverende.

Fortalte uoppfordret om innleggene på nettforumet

– Han har fortalt om at han har postet dette i avhør. Han fortalte det selv, uoppfordret. Opplysningene er imidlertid ikke kontrollert, sier forsvarer Vegard F. Bråstein om innholdet på nettforumet.

Den drapssiktede mannen skal selv ha varslet politiet om drapet. Han skal også skrevet på nettforumet at han kom til å gjøre dette.

Enkelte brukere skal etter det NRK har observert også ha bedt ham om å flykte istedenfor å melde fra til politiet. Dette ønsker ikke forsvareren å gå inn på.

– Jeg kan ikke si noe om innholdet eller bakgrunnen for hvorfor han skal ha postet dette. Han har ikke fortalt direkte om hva som stod eller om folkene han kommuniserte med. Han har ikke gått inn på detaljer.