Fikk kveldspermisjon fra sykehuset – nå er han siktet for drap og drapsforsøk

Politiet utvider siktelsen mot 32-åringen, som skal ha drept 52 år gamle Mark Ole Jensen på Røyneberg i Sola. I tillegg etterforskes Stavanger universitetssjukehus, som gav ham permisjon.

Drap Sola

Politiet har satt i gang etterforskning av Stavanger universitetssykehus etter det ble kjent at den drapssiktede mannen hadde fått permisjon da drapet skjedde. De vil se på hvilke vurderinger som lå bak permisjonen.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Opplysninger som har kommet fram i saken gjør at vi nå utvider siktelsen mot ham. Nå er 32-åringen i tillegg til drapssiktelsen siktet for drapsforsøk mot en 25 år gammel mann, sier Erik W. Rand, påtaleansvarlig i Sør-Vest politidistrikt.

Den avdøde 52-åringen, 25-åringen og siktede var gjester i en sosial sammenkomst i det aktuelle huset på Røyneberg søndag ettermiddag.

32-åringen er varetektsfengslet i fire uker på grunn av fare for gjentakelse. I tingretten ble det bestemt at han blir værende i varetekt ved Stavanger universitetssykehus under tvungent psykisk helsevern på grunn av helsetilstanden.

Psykiatrisk enhet ved Stavanger universitetssykehus (SUS)

Det var her ved psykiatrisk enhet ved Stavanger universitetssykehus (SUS) 32-åringen fikk permisjon i forkant av drapet på Røyneberg i Sola kommune.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ute på permisjon

Tidligere i dag ble det også kjent at siktede var innlagt ved psykiatrisk enhet ved Stavanger universitetssykehus (SUS). Sykehuset bekrefter at han hadde fått en kortvarig permisjon for å delta på en familiesammenkomst da drapet fant sted.

– Sykehuset hadde i forkant av permisjonen vurdert at denne var forsvarlig. Av hensyn til taushetsplikten, den videre tilsynsmessige oppfølgingen og politiets etterforskning, kan sykehuset ikke gi noen ytterligere opplysninger nå, sier sykehuset i en pressemelding.

Det var VG som først omtalte saken.

– Vi gå nå gjennom det som har skjedd for å se om rutinene er gode nok, sier assisterende klinikkleder Sølve Braut ved SUS til NRK.

Politiet utvider siktelsen mot 32-åringen, som skal ha drept 52 år gamle Mark Ole Jensen på Røyneberg i Sola. I tillegg etterforskes Stavanger universitetssjukehus, som gav ham permisjon.

Sølve Braut er assisterende klinikkleder og Helle Schøyen er klinikkleder ved psykiatrisk klinikk ved Stavanger Universitetssjukehus. De er nå under politiet sin etterforsking, i tillegg har Helsetilsynet varslet at det vil bli gjennomført tilsyn ved avdelingen.

Politiet etterforsker sykehuset

Politiet opplyser at de har startet en etterforskning av sykehuset, for å se på hvilke vurderingene som lå bak permisjonen.

– Vi er veldig tidlig i etterforskningen. Her må vi undersøke hva som har skjedd. Flere avhør er planlagt innen kort tid, sier Lars Fredrik Bråten, påtaleansvarlig jurist i Sør-Vest politidistrikt.

Erik W. Rand

Erik W. Rand, påtaleansvarlig i drapssaken, sa i går at politiet ville avklare den siktedes psykiske helsetilstand i gjerningsøyeblikket.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Etterforskningen av sykehuset atskilt fra drapsetterforskningen, og det er nordsjø- og miljøseksjonen som skal stå for etterforskningen. De har kompetanse innenfor etterforskning av arbeidsulykker og brudd på regelverk og forskrifter.

– Vi valgte å opprette en egen sak rundt helseforetaket, men jeg kan bekrefte at den siktede mannen hadde permisjon på drapstidspunktet, sier politiadvokat Erik W. Rand, som leder drapsetterforskningen.

Sykehuset varslet hendelsen

I pressemeldingen fra sykehuset bekreftes det at mannen var pasient ved Klinikk psykisk helsevern voksne, samt at han var på permisjon i tidsrommet da drapet skjedde.

Den alvorlige hendelsen ble umiddelbart varslet til Statens helsetilsyn. Det har også vært dialog mellom sykehuset og Helsetilsynet, som har varslet at de vil gjennomføre et stedlig tilsyn på sykehuset.

Vil vurdere tilstanden i gjerningsøyeblikket

32-åringen ble pågrepet kort tid etter at politiet fikk meldinger om at en 52-åring var hardt skadet i et hus på Røyneberg. Siktede ble ivaretatt av helsevesenet etter pågripelsen og skal nå være innlagt på sykehuset igjen.

I går opplyste politiet at de ville vurdere den siktedes psykiske tilstand.

– Siktedes helsetilstand og opplysninger i saken tilsier at en må avklare hans psykiske helsetilstand i gjerningsøyeblikket, sier Erik W. Rand, påtaleansvarlig jurist i Sør-Vest politidistrikt.

Mannen har forklart seg i avhør.