Tiltalte hevder krangling og sjalusi var et skuespill

Thomas Müller er tiltalt for å ha voldtatt og drept kona Agnes Muller. Ifølge aktor antas motivet å være sjalusi, den tiltalte hevder derimot at de bare latet som de hadde problemer.

Bistandsadvokat Kersti Jæger og Aktor Tormod Haugnes

Bistandsadvokat Kjersti Jæger og Aktor Tormod Haugnes i Jæren tingrett.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Den drapstiltalte Thomas Müller erkjente bare delvis straffskyld da han i dag møtte i Jæren tingrett, tiltalt for drapet på kona Agnes Müller i påsken.

I retten i dag har han forklart at drapet var planlagt lenge sammen med kona, som han mener samtykket til drapet. Han sier likevel at det ikke var avtalt at drapet skulle skje denne dagen.

Han erkjente ikke straffskyld for å ha voldtatt henne i forkant.

Mener motivet er sjalusi

Aktor Tormod Haugnes og forsvarar Ørjan Eskeland

Aktor Tormod Haugnes og forsvarer Ørjan Eskeland.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ifølge aktor antas motivet å være sjalusi. Drepte Agnes Müller skal ha innledet et forhold til en tysk statsborger bosatt i Canada. Thomas Müller skal ha overvåket kona på internett og lest korrespondansen mellom dem.

En diktafon som er funnet vil bli sentral i bevisførselen, i tillegg vil de se nøye gjennom nettaktivitet og logg i telefonapplikasjonen «Viber».

– Sjalusien var et skuespill

Den tiltalte mener derimot at alt som tyder på at de to har vært uvenner og at det har vært sjalusi mellom dem har vært et skuespill.

Han mener de latet som om de kranglet foran foreldrene til Agnes på julaften, og at det var planlagt at Agnes skulle snakke om problemer i forholdet deres til kollegaene.

Det påståtte forholdet til den tyske mannen i Canada var også arrangert, ifølge den tiltalte.

Ektemannen sier hun ville dø

Ifølge forsvarer er det sentrale spørsmålet i hvilken grad dette var et drap med overlegg. Han sier at tiltalte mener drapet skjedde etter offerets egen vilje, og har kalt inn et vitne som skal forsterke denne forklaringen.

Ektemannen forklarte i retten at Agnes ville dø, at hun hadde det tøft på jobben og hadde prøvd å ta livet av seg tidligere.

Ifølge ham avtalte de at han skulle kvele henne og senke kroppen i Dørvika, et sted de begge hadde gode minner fra.

Flere skal forklare seg

Dagen i dag skal gå til forklaring fra den tiltalte, sier aktor. Deretter starter bevisføringen til påtalestyresmaktene. Sakkyndig psykolog skal også forklare seg.

Fostermor til barna skal nå forklare seg. Hun var en venn av paret. En hyttenabo og alle frisørkollegene skal vitne. Mor til Agnes skal også vitne i saken.

Barnevernslederen i Forsand skal også forklare seg. Han hadde kontakt med familien i forkant på grunn av bekymringsmeldinger i forkant av drapet.

Det ble begjært at tiltaleforklaringen skulle skje bak lukkede dører, men det ble avslått.

Funnet i Lysefjorden

Agnes Elisabeth Müller ble meldt savnet fra Forsand i Ryfylke den 16. april. Den 29. april ble ektemannen siktet for forsettlig drap.

Den 5. mai fant politiet noe som lignet på et menneske på 70 meters dyp i Dørvika i Lysefjorden.

Før Thomas Müller skal ha dumpet kona si på 70 meters dyp i Lysefjorden, skal han mellom den 16. og 17. april først ha bundet og kneblet ektefellen inne i huset hvor de bodde på Forsand i Rogaland. Siden skal han ha voldtatt henne før hun ble kvalt med et tau og to plastposer. Først natten etter mener påtalemyndigheten han tok henne med i båt og dumpet henne i fjorden.

Agnes Müller ble bisatt fra Forsand kirke den 28. mai.