NRK Meny
Normal

Dramatisk voldsøkning i Haugesund

I løpet av de fem første månedene i år har Haugesund politistasjon etterforsket 78 voldssaker. Det er en økning på 35 prosent.

Det har vært en dramatisk økning i antall voldssaker på offentlig sted i Haugesund det siste året. Økningen er på nesten 35 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Politiet er bekymret over utviklingen.

- Haugesund er en småby med storbyproblemer. Vi liker ikke tallene, sier politistasjonssjef Johan Sortland.

Ble slått ned

44 år gamle Geir Søvik er en av de mange som har blitt utsatt for vold i Haugesund sentrum. Forrige helg ble han slått ned utenfor et utested.

- Jeg sto og snakket med noen, og plutselig ble det bare svart. Da jeg våknet opp igjen, fikk jeg kontakt med politiet. De kjørte meg til sykehuset der jeg ble sydd i ansiktet.

Mannen som slo ned Søvik, ble pågrepet av politiet etter kort tid. 44-åringen synes det er trist at volden øker i Haugesund.

- Det er jo helt forferdelig. Men jeg er ikke blitt så skremt at jeg ikke vil gå ut på byen igjen, sier Søvik.

Politiet bekymret

Politiet i Haugesund er bekymret over voldsstatistikken. Politistasjonssjef Johan Sortland innrømmer at Haugesund har et voldsproblem på linje med de store byene i Norge.

- Vi har lenge visst at vi har et voldsproblem i regionsenteret vårt, sier Sortland. I fjor var statistikken brukbar, men i år er utviklingen negativ. Derfor har vi også stort fokus på problemet.

For liberal skjenkepolitikk?

Politistasjonssjefen mener at for liberal skjenkepolitikk er en av grunnene til økningen av gatevold i Haugesund.

- I forbindelse med skjenkeuttalelser advarer vi kommunen mot å gå lengre. Vi tar til orde for en reduksjon i antall skjenkebevillinger for det er påvist en klar sammenheng mellom alkoholkonsum og vold, sier Sortland.

Men varaordfører i Haugesund, Jostein Havnerås, er ikke enig.

- Selv om vi har en liberal skjenke- og bevillingspolitikk i Haugesund, så er det ikke etablert så mange nye steder. Dessuten har vi skjerpet inn kontrollene, og sagt at vi skal ha det strengeste kontrollregimet, sier Havnerås.