Hopp til innhold

Draken skal gjenerobre Amerika

Da verdens største vikingskip «Draken Harald Hårfagre» krysset Nordsjøen i fjor, knakk masten. Nå er den forsterket og i Leiv Erikssons fotspor står Atlanteren for tur.

I 2014 la vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» ut på seilas over Nordsjøen. Det ble i hardeste laget, og de kom fram med brukket mast.

VIDEO: I 2014 la vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» ut på seilas over Nordsjøen. Det ble i hardeste laget, og de kom fram med brukket mast. Her kan du se mannskapets bilde fra turen. Foto: Peder Jacobsson.

– Det er helt klart at vikingene seilte denne ruten til «Vinland», og vi skal bevise at det går an i dag å seile denne strekningen i et åpent seilfartøy, sier skipper Bjørn Ahlander.

Han styrer «Draken Harald Hårfagre», verdens største vikingskip bygget i moderne tid, en kopi av storskipene fra Vikingtiden. Nå skal han og mannskapet gjøre som Leiv Eiriksson gjorde for ett tusen år siden, og reiser den gamle vikingeruten til Amerika via Island og Grønland.

Bjørn Ahlander

Bjørn Ahlander har vært skipper på Draken Harald Hårfagre siden 2012. Nå venter en lang og tøff seilas til USA.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– En lang og tøff reise

Ferden mot «Vinland» er beregnet til en måned. Planen er å legge fra kai i Haugesund rundt 1. mai 2016. Deretter går turen forbi Shetland og Færøyene før den stanser på Island.

Så venter en 11 døgns seilas til Grønland, før de når Newfoundland rundt 1. juni. Tidspunktet er omhyggelig valgt av hensyn til vær, vind og vindretningen, og sikkerheten står i høysete for besetningen på 32 sjøfolk.

– Det er en lang og tøff reise som står foran oss, sier Ahlander.

Draken Harald Hårfagre
Foto: Peder Jacobsson

Langvarig besøk i USA

Første skikkelige stoppested i USA blir De store sjøer. Her skal Draken være hele sommeren 2016.

– Vi skal vise fram norsk båtbyggertradisjon, og hvordan vikinger i flere hundre år før Leiv Eiriksson oppdaget Vinland kan ha seilet rundt der. Det er mange skandinaviske etterkommere i området rundt De store sjøer. Og generelt er interessen for Vikingtiden stor i USA, sier Ahlander.

Høsten 2016 går seilasen videre til New York.

– Om vi ikke forsvinner blant alle skyskraperne så skal det bli spennende å få vist Draken fram, sier Ahlander.

Deretter er planen at Draken skal overvintre i USA.

Draken Harald Hårfagre

Slik så «Draken Harald Hårfagre» ut da den ankom Fort William ved Caledonien kanalen i Skottland. Uten mast.

Foto: Arild Nilsen

Skipet må forsterkes

På båtbyggerverkstedet på Vibrandsøy i Haugesund jobbes det daglig med å gjøre «Draken Harald Hårfagre» klar til neste års seilas over Nord-Atlanteren.

Etter prøveseilingen langs kysten her i Norge i 2013, var Draken i fjor sommer klar for sin første utenlandstur, en storstilt seilas over Nordsjøen. Men på vei mot England knakk masten. Derfor skal nå «Draken» forsterkes og forbedres.

Noe av det viktigste blir å få på plass den nye masten.

– Den masten vi har laget nå, den holder! Det garanter jeg. Hun blir sjødyktig for tøff seiling over Nord-Atlanteren, sier skipperen.

Restaurering av Draken Harald Hårfagre
Foto: Peder Jacobsson