Dragkamp om førstegangsvelgerne på russetreff

For første gang blir det politisk debatt på årets landstreff i Kongeparken i helga. Målet er å få flere av de unge til å bruke stemmeretten sin.

Russetreff

Landstreffet i Kongeparken er først og fremst ei festhelg for russ fra hele landet. Her fra treffet i fjor.

Foto: Erik Waage

​Det er venta opp mot 13.500 russ i Kongeparken på Ålgård denne helga. Fra hele landet kommer røde- og blåkledde til landets aller største russetreff.

– Gruppa utgjør rundt ti prosent av alle førstegangsvelgere, og dette gjør parken til en helt unik arena for politikerne, sier Herman Ekle Lund, prosjektansvarlig i Landstreffet.

Herman Ekle Lund

Herman Ekle Lund er prosjektansvarlig for den politiske debatten ved Landstreffet.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Politikerne omfavner muligheten

Ni politikere, deriblant flere stortingspolitikere, har takka ja til invitasjonen. Lørdag klokka 13.00 skal de kjempe om å sjarmere førstegangsvelgerne fra podiet i amfiet.

– Jeg har ikke tenkt å være «hipp og kul». Det har vært for mye av det fra politikere opp igjennom tidene. Voksne menn og kvinner som snakker annerledes i møte med de unge, sier stortingspolitiker Geir Pollestad (Sp), en av debattantene.

Geir Pollestad

Geir Pollestad skal tilbringe tid med russen i helga, for å påvirke de unge til å bruke stemmeretten ved valget til høsten.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han berømmer arrangøren for å legge til rette for mer enn bare fest og moro.

– Hvis det blir høy valgdeltakelse for ungdom og førstegangsvelgere, er de mange nok til å avgjøre hvilken regjering landet har etter valget, sier Pollestad.

Russen er skeptiske

– Jeg er usikker på om det er riktig tid og sted for en politisk debatt, sier Brit Handegard, elev ved Akademiet i Sandnes.

Hun ser fram til en festhelg sammen med venner og medelever i Kongeparken denne helga, men tror oppslutningen rundt den politiske debatten blir laber.

– Det kommer nok noen, men det blir ikke det største samlingspunktet, sier hun.

Vennegjengen tviler på at de bruker av landstreff-tida si på å høre på politisk krangling.

– Russ på Landstreffet vil drikke, være med venner og sove ut gårsdagens festligheter, sier Terje Hetland, som er russepresident i Sandnes.

– Dette er nok mest for dem som allerede er interessert i politikk. Jeg kommer til å prioritere konserter, legger Kathrine Blicher Helliesen til.

Russ ved Akademiet i Sandnes

Fra venstre: Kathrine Blicher Helliesen, Terje Hetland, Brit Handegard og Kristian Nikolai Hammer.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK