Hopp til innhold

Liten risiko gjør doping svært lukrativt for kriminelle

Liten risiko for å bli oppdaget, lave straffer og skyhøy fortjeneste har gjort salg og smugling av anabole steroider svært lukrativt for de kriminelle. Erfarne politifolk mener norsk politi gjør for lite for å få bukt med dopingkriminaliteten.

Dopingbeslag

Her er et utvalg beslag av anabole steroider gjort av politiet i Rogaland. Beslagene varierer fra piller, flytende virkestoff og gele. Flere av emballasjene gjør at stoffene ser lovlige ut.

Foto: Politiet

Det er mye som tyder på at anabole steroider ikke har vært eller er prioritert høyt nok i politiet – heller ikke etter at denne lovendringen kom i fjor.

Øyvind Haukland, politiadvokat ved Rogaland politidistrikt.

Snart ett år har gått siden også bruk av anabole steroider ble ulovlig. Ifølge Kripos har kriminaliseringen av bruken ført til at færre enkeltpersoner smugler stoffet inn i Norge. Det er i dag i større grad de organiserte kriminelle miljøene som dekker etterspørselen av anabole steroider.

– På ett kilo rent virkestoff som du lager dopingtabletter av, er det snakk om en fortjeneste på en halv- til én million kroner. Til sammenligning gir hasj maks 30.000 kroner i fortjeneste per kilo, sier Erik Håland, som er etterforskningsleder ved Rogaland politidistrikt.

Den høye fortjenesten sammen med en liten risiko for å bli oppdaget, har gjort salg og smugling av anabole steroider svært lukrativt for de kriminelle, ifølge Politidirektoratets ferske rapport «Tendenser i kriminaliteten». At de risikerer en maksstraff på seks år, mot 21 år for hasj og annen narkotika, lokker også.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Doping

Etterforskningsleder Erik Håland og politiadvokat Øyvind Haukland i treningsrommet i kjelleren på Stavanger politistasjon. De mener politiet må ta grep for å få has på dopingkriminaliteten.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Ikke prioritert

Men etterforskningsleder Håland og politiadvokat Øyvind Haukland ved Rogaland politidistrikt mener norsk politi ikke tar trusselen på alvor. I rapporten fra Politidirektoratet er anabole steroider viet ett avsnitt, selv om også bruk av stoffet ble ulovlig i fjor sommer.

– Det er mye som tyder på at anabole steroider ikke har vært eller er prioritert høyt nok i politiet – heller ikke etter at denne lovendringen kom i fjor. Det mangler kompetanse, og det mangler kapasitet i analyseapparatet etter beslagene. Det tar for lang tid å få analysert dopingmidler etter et beslag, og sakene blir gamle, sier politiadvokat Haukland.

Vi ser sammenhengen i den blinde volden på gata i helgene, og den profittmotiverte volden i forbindelse med torpedo- og trusselsaker.

Erik Håland, etterforskningsleder ved Rogaland politidistrikt.

Han mener at beslagene burde vært høyere. Tall fra Kripos viser at fjorårets beslag på samme nivå som årene før. Det ble i fjor beslaglagt cirka 120.000 dopingtabletter, ampuller, hetteglass, og 4,7 kg pulver fordelt på vel 560 beslag over hele landet.

Men bakmennene er vanskelige å ta. Ifølge Kripos foregår mye av salget på ulike doping-forum på nettet.

– Kjøp og salg over nettet gir større muligheter for aktørene å holde sin identitet skjult, noe som gir etterforskningen mer utfordrende, sier Gordon Petterson, seksjonsleder i Kripos.

– Vi ser sammenhengen med vold

Gordon Petterson

Gordon Petterson, seksjonsleder i Kripos.

Foto: Sydnes Jacobsen/Stenersen / NRK
Jorodd Asphjell

Jorodd Asphjell (Ap) sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Foto: NRK Trøndelag
Knut Smedsrud

Knut Smedsrud, avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Haukland og kollega Håland har flere år bak seg i politiet. De er ikke i tvil om det forskere har hatt mistanke om lenge: Det er en klar sammenheng mellom bruk av anabole steroider og vold.

– Vi ser sammenhengen i den blinde volden på gata i helgene, og den profittmotiverte volden i forbindelse med torpedo- og trusselsaker, sier Håland.

Og for å hanskes med denne alvorlige trusselen, mener de to politikollegaene i Stavanger at det må på plass en skikkelig politistrategi.

– Der bør utarbeides en mer helhetlig handlingsplan om hvordan vi skal gripe tak i denne problematikken, sier han.

Han får langt på vei støtte fra Jorodd Asphjell (Ap) i justiskomiteen på Stortinget.

– Anabole steroider bør kanskje være en nasjonalt prioritert sak, som ikke er avhengig av lokale eller regionale initiativ, sier han.

Politiet er avhengig av tips

Avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet, Knut Smedsrud, skriver i en e-post til NRK at politiet prioriterer de store og alvorlige dopingsakene, men at politiet er avhengig av tips fra folk flest for å få tatt brukerne.