Hopp til innhold

Mannen som truet Høie med nakkeskudd er dømt til fengsel

En mann er i Sør-Rogaland tingrett dømt til fengsel i 120 dager for trusler mot tidligere helseminister Bent Høie. Mannen vil anke dommen.

Bent Høie

En mann i 40-årene fremsatte trusler mot daværende helseminister Bent Høie i mars 2021.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Det var i mars 2021 at en mann i 40-årene fra Stavanger ringte både til Trøndelag politidistrikt og departementenes felles sentralbord og fremsatte trusler mot daværende helseminister Bent Høie.

Nå er han i Sør-Rogaland tingrett dømt til fengsel i 120 dager for trusler mot den tidligere helseministeren.

Mannen skal ifølge tiltalen ha kommet med flere drapstrusler. Blant annet skal han ha sagt: «Høie blir drept innen 24 timer» og «han skal få nakkeskudd».

En av truslene kan også tolkes som kritikk av den tidligere helseministeren og håndteringen av pandemien.

Husket ingenting

Høie har selv uttalt at han ble litt usikker da han ble informert om truslene, men at han har følt seg trygg.

Høie har tidligere sagt at han hadde tillit til at politiet og rettssystemet ville håndtere saken på en riktig måte, men ønsket ikke å kommentere saken utover det

Mannen, som ble tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, angrep på de høyeste statsorganers virksomhet, nektet først straffskyld. Han har i ettertid erkjent straffskyld for begge tiltalepostene.

Den domfelte har uttalt i retten at han ikke husket noe fra da han ringte inn truslene. Forsvarer har vist til at tiltalte har vist oppriktig anger for det han gjorde, og har ikke hatt det lett frem mot rettssaken.

75 av de 120 dagene som inngår i fengselsstraffen er betinget, med en prøvetid på to år.

Odd Rune Torstrup

Odd-Rune Torstrup er den domfeltes forsvarer.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Anker dommen

Den domfeltes forsvarer, Odd-Rune Torstrup, sier dommen var forventet, på bakgrunn av at hans klient tilstod det han hadde gjort.

– Dette er en mann som satt i utlandet og var det du kaller koronafrustrert. Han tok noen telefoner han ikke skulle ha tatt, sier Torstrup.

Han opplyser til NRK at de ønsker å anke straffeutmålingen.

– Jeg er av den oppfatning av at dette er et lovbrudd som er alvorlig, men det er mindre alvorlig innenfor kategorien han er dømt. Jeg mener samfunnsstraff ville ha vært en mye mer fornuftig reaksjon. Vi vil anke dommen til lagmannsretten.

– Anses det ikke som alvorlig å ringe inn drapstrusler til en politiker?

– Det er alvorlig, men Høie var aldri truet. Han har gjennom sine forklaringer til politiet vist adskillig omsorg for mannen. Ingen var redde og ingen måtte endre planene sine. Dette er i kategorien fyllerør, og bør behandles deretter, svarer Torstrup.

Han sier at lagmannsretten vil motta anken i løpet av uken, og at de mest sannsynlig vil ta stilling til anken, og vurdere om den passeres gjennom ankeutvalget, i løpet av et par uker.

Sjeldent slike saker når rettssalen

NRK har tidligere vært i kontakt med Martin Bernsen som er seniorrådgiver i PST. Han ønsket ikke å kommentere den aktuelle saken, men sa på generelt grunnlag at politikere utsettes for mye ubehageligheter og trusler.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST

Martin Bernsen er seniorrådgiver i PST.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– I første omgang sjekker vi om truslene som fremsettes er reelle. Er det en trussel etter loven, starter vi etterforskning og vurderer straffeforfølgelse. De fleste sakene blir så sjekket ut og droppet. De færreste når rettssalen, sier han.

Han sier at det imidlertid har vært en økt negativ oppmerksomhet mot politikere de siste årene.

– De siste årene har det blitt fremsatt veldig mye trusler og hets mot politikere. Antall saker som når rettsapparatet gjenspeiler ikke all hetsen. Derfor er det viktig at vi får rettet oppmerksomheten mot at det får konsekvenser av å true politikere, sier han.

I 2016 og 2017 mottok Ap-politiker Hadia Tajik hatefulle ytringer og trusler.

Les også Dømt for hatkommentarer mot Hadia Tajik

Hadia Tajik