Åtte års forvaring for drapsforsøk, trusler og vold

Aktor mente at den eneste måten samfunnet kan ha kontroll på mannen er gjennom en forvaringsprosess med terapi og behandling.

Jæren tingrett i Sandnes

En 32 år gammel mann er i Jæren tingrett dømt til forvaring i åtte år for drapsforsøk på sin ekssvigerfar, trusler mot familien og mishandling av ekskona og sine to barn.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

En 32 år gammel mann er i Jæren tingrett dømt til forvaring i åtte år for drapsforsøk på sin ekssvigerfar, trusler mot familien og mishandling av ekskona og sine to barn.

Minstetiden ble satt til fem år og fire måneder. Aktors påstand i saken var ti års forvaring med en minstetid på fem år.

Les også: Tiltalt for drapsforsøk på ekssvigerfaren

– Den eneste måten samfunnet kan ha kontroll på ham på er via en forvaringsprosess med terapi og eventuell behandling, sa aktor Tormod Haugnes da saken var oppe for retten før jul, skrev Stavanger Aftenblad.

32-åringens forsvarer Anne Kroken opplyser til NTB at dommen vil bli anket.

– Ville drepe

Onsdag 20. februar 2013 angrep tiltalte sin tidligere svigerfar med kniv i en bil på parkeringsplassen utenfor Nav-kontorene i Sandnes sentrum.

Svigerfaren klarte å beskytte seg mot stikket mot brystet ved å få tak i og holde fast den da 31 år gamle mannens håndledd. Han ble lettere skadet i en hånd.

I dommen fra Jæren tingrett heter det at retten ikke er i tvil om at tiltalte hadde opparbeidet et så sterkt sinne mot fornærmede at han ville drepe ham den dagen.

Knivepisoden utløste en væpnet politiaksjon utenfor Nav. Mannen stakk fra stedet, men meldte seg for politiet dagen etter.

I sin forklaring sa han at han følte seg sviktet av ekssvigerfaren, som han så på som en far før ting gikk galt i ekteskapet. Han følte seg sviktet da svigerfaren tok sin datters parti i den påfølgende konflikten.

Mishandling

Mannen er også dømt for flere tilfeller av vold og trusler mot sin ekskone og to barn over flere år.

I dommen heter det at dette danner et mønster som resulterer i at den som rammes lever under et regime preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold.

I tillegg til forvaringsdommen på åtte år og fire måneder må 32-åringen betale oppreisning til to av sine barn på 80.000 kroner hver. Til fradrag i forvaringsdommen kommer ett års opphold i varetekt.

Under rettssaken i desember uttalte de fornærmede i saken at de ikke ønsket streng straff for mannen, de ville bare at han skulle la dem være i fred.