NRK Meny
Normal

Dømt for massiv gravskjending i Stavanger

En 19 år gammel mann tilstår å ha velta over 150 gravsteiner ved Hetland kirke i Stavanger i 2013. Nå fengsles han i 120 dager.

Gravstøtter veltet på Hetland gravlund

2013: Det var et raid av gravskjendinger i Stavanger i løpet av første halvår 2013. En mann stod bak alle gravfeltene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det er en ettermiddag i januar 2013 at den første episoden skjer. Den da 16 år gamle gutten går til Hetland gravlund og velter om lag 80 gravsteiner.

Ønsket hans var å provosere samfunnet. Dette forklarte han nylig i Stavanger tingrett.

Gjerningspersonen ville ta kirka, men det er enkeltpersoner som rammes...

Per Øyvind Skrede

I retten tilstod han og utdypet fem episoder med gravskjending ved Hetlandskirken gjennom vinteren og våren 2013. Det var Rogalands Avis som først omtalte dommen.

Velter flest barnegraver

Den andre episoden skjedde på nattetid halvannen måned senere. 16-åringen går til gravlunden, velter og flytter gravstøtter.

I retten forklarte han at han valgte å velte flest barnegraver for å gjøre folk sinte.

En drøy uke senere er han igjen på gravlunden på skjendingstokt. Denne gang knuste han opp mot 20 gravstøtter. Også pyntegjenstander på gravstedene ødelegges.

«Drep de kristne» med tusj på kirkeveggen

Fem dager senere drar han på ny til Hetland gravlund med agenda om å provosere folk og samfunnet.

I lommen på buksa si har han en rød tusj. Denne bruker han til å skrive på kirkeveggen: «Drep de kristne», «Make change – kill yourself», «Kill all wips», og avslutter med å tegne et hakekors-symbol på kirka.

Deretter kaster han steiner mot vinduer i kirka, og knuser to ruter.

16-åringen blir tatt på fersken av politiet, og innrømmer å ha stått for de tidligere hendelsene på gravlunden.

Velger seg ny kirkegård

Etter å ha blitt pågrepet av politiet, går det flere måneder før han på ny er på tokt. Natt til 14. desember drar han til Eiganes gravlund.

I retten forklarte han om ønsket av å synliggjøre at han ikke ville gi seg. Han veltet 34 gravstøtter før politiet kom.

I Stavanger tingrett ble han for noen dager siden dømt til fengsel i 120 dager, og må betale en bot på 4.000 kroner. Dommen omfatter også en hendelse der han rispet sin mor på ryggen med kniv.

– Gi mannen oppfølging

Per Øyvind Skrede

– Det er veldig bra at politiet fikk tak i gjerningspersonen, og nå er det viktig at han får den oppfølginga som trengs, sier gravlundssjef Per Øyvind Skrede.

Foto: Sandnes kirke

Det er jevnlig tilsyn ved gravlundene. Ansatte rettet opp alle støttene etter veltingene for tre år siden, men likevel ble det stor belastning og arbeid for mange familier.

– Å reparere skader på støtter, er det familiene selv som må stå for. Mange støtter ble knust, og det koster mye å få reparert dette. Gjerningspersonen ville ta kirka, men det er enkeltpersoner som rammes, sier gravlundssjef Per Øyvind Skrede.

Reparasjon for knuste gravstøtter kan koste opp mot 40.000 kroner. Driftsleder på Hetland, Svein Bersagel, forteller at det tok en stund før alle familier hadde rydda på sitt gravsted.

– Nå har de aller fleste ordna opp etter seg, sier han.