Hopp til innhold

Dømmes til tvungent psykisk helsevern for gravlundsdrapet

HAUGESUND (NRK): En 49 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for det brutale øksedrapet på 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid, på en kirkegård i Haugesund i februar.

Bjørg Marie Skeisvoll Hereid

DREPT: Bjørg Marie Skeisvoll Hereid kom opprinnelig fra Karmøy og ble brutalt drept på Vår frelsers gravlund da hun skulle besøke en familiegrav i februar.

Foto: Privat

– Det er en lettelse at saken er over, sier Lars Johan Skeisvoll Hereid.

Han er sønnen til Bjørg Marie Skeisvoll Hereid som ble et tilfeldig drapsoffer, da den 49 år gamle haugesunderen angrep henne med øks på Vår frelsers gravlund i Haugesund i februar i år.

67-åringen skulle besøke en familiegrav da hun ble drept.

Onsdag ble mannen dømt til tvungent psykisk helsevern. Det var TV 2 som omtalte dommen først.

49-åringen har forklart i retten at han ikke husker drapshandlingen. Han erkjente ikke straffskyld fordi han mente han var utilregnelig.

De to rettsoppnevnte sakkyndige psykiaterne konkluderte i sin rapport at mannen har en kronisk psykose, og dermed ikke er strafferettslig tilregnelig.

Trenger langvarig behandling

I dommen legges det vekt på at tiltalte har begått et brutalt drap. Retten trekker fram tidligere lovbrudd og har vurdert det slik at mannen vil begå nye alvorlige lovbrudd.

Videre står det at tiltalte har behov for langvarig behandling og tett oppfølging. Derfor lander retten på at tvungent psykisk helsevern, uten tvil, er den riktige reaksjonen.

Lars Johan Skeisvoll Hereid er glad for at retten trekker fram alt som gikk galt fra 2017 da den dømte 49-åringen fikk dra hjem fra Valen psykiatriske sykehus i Kvinnherad, og ble overført til LAR-behandling. (Legemiddelassistert behandling journ.anm.).

Lars Johan Skeisvoll Hereid.

LETTET: Lars Johan Skeisvoll Hereid er lettet over at rettssaken er over.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Vi synes det er fantastisk positivt at dommeren viser interesse for de handlingene som har skjedd mellom 2017, og selve drapet i februar 2019. Selve drapet finnes det jo ikke noe tvil om, men spørsmålet er om dette kunne vært unngått, sier han.

Advarte om mannen i 2017

49-åringen har fra før 22 dommer for blant annet vold og rus. De sakkyndige advarte i en rapport i 2017 at mannen hadde stor risiko for å utføre nye voldshandlinger. Mannens far har tidligere uttalt at sønnen burde fått hjelp for lenge siden.

Aktor i saken, Folke Åmlid, la ned påstand om tvungent psykisk helsevern. Han er fornøyd med dommen.

Statsadvokat Folke Åmlid

FORNØYD: Aktor Folke Åmlid.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Påtalemyndigheten fikk medhold i sin påstand om at det er nærliggende fare for nye alvorlige voldslovbrudd dersom han ikke undergis tvungen behandling og oppfølging i det psykiske helsevernet, sier Åmlid.

Forsvarer: – Det eneste fornuftige

49-åringens forsvarer Erik Lea mener dommen er fornuftig.

– Det var ikke overraskende og det var det eneste fornuftige, og i tråd med både mitt og tiltaltes ønske, sier Lea.

Advokat Erik Lea

FORNUFTIG: Forsvarsadvokat Erik Lea mener dommen var det eneste fornuftige.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Han har ikke fått snakket med sin klient når NRK intervjuer han onsdag formiddag. I løpet av uka drar han til Valen for å gå gjennom dommen med 49-åringen.

– Mitt råd vil være at han ikke anker, sier Lea.

Dersom ingen parter anker blir dommen rettskraftig og 49-åringen blir værende på Valen psykiatriske sykehus.

– Da vil han sammen med ledelsen og de sakkyndige lage et program for de neste tre årene, forklarer Lea.